"Јат" и "Монтенегро" удружују флоте

Авиокомпаније "Јат ервејз" и "Монтенегро ерлајнс" договориле су сарадњу уз снижавање цена карата, заједничке летове и увођење летова на нова одредишта. Циљ компанија стварање регионалне алијансе.

Генерални директор "Јат ервејза" Срђан Радовановић најавио је да ће српски авиопревозник од 31. октобра, када почиње зимски ред летења, успоставити партнерски однос и удружити своју флоту са црногорском авиокомпанијом "Монтенегро ерлајнз".

То ће омогућити да се повећа број дестинација на које ће се летети из Београда, Ниша, Подгорице и Тивта, као и ниже цене авионских карата. 

Радовановић је на конференцији за новинаре изјавио да српска и црногорска компанија укупно имају 22 авиона - од чега "Јат" 14, а "Монтенегро ерлајнз" осам.

Радовановић није желео да каже ни на којим новим линијама ће авиокомпаније из Црне Горе и Србије заједнички летети због тога што је "преурањено" и због конкуренције.

Постигнут је договор да се не преклапају на појединим дестинацијама, како би имали већи број авиона на располагању за нове дестинације.

"Договор подразумева да авиони две компаније не полећу у размаку од десет минута ка истој дестинацији већ да се за тај лет користи један већи авион, а други авион за летове ка некој другој дестинацији", објаснио је Радовановић и додао да ће на тај начин доћи до смањења трошкова и снижавања цена карата.

Први човек "Јата" је рекао да ће то омогућити велике уштеде горива, као и уштеде при плаћању такси за прелет, па ће због тога бити смањене цене карата.

Таква врста сарадње "Јата" и "Монтенегро ерлајнза" представља зачетак регионалне ваздухопловне алијансе а све авиокомпаније из региона, које имају "комплементарне флоте", позване да приступе тој алијанси.

Министар за инфраструктуру Србије Милутин Мркоњић састао се јуче са министром мора и транспорта Црне Горе Андријом Ломпаром, у присуству директора авиокомпанија Србије и Црне Горе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара