Наставак разговора са ММФ-ом

Састанком на експертском нивоу у Народној банци Србије настављени разговори представника Србије и Мисије ММФ-а. Представници Фонда сутра разговарају са Јованом Кркобабићем и Расимом Љајићем.

Мисија Међународног монетарног фонда наставила је разговоре у Народној банци Србије у оквиру пете ревизије стенд-бај кредитног аранжмана, вредног око три милијарде евра.

Како је саопштено из НБС, ревизија тог аранжмана је настављена разговорима на експертском нивоу у централној банци.

Према најавама из Владе Србије, представници ММФ-а сутра ће разговарати са потпредседником Владе Јованом Кркобабићем и министром рада и социјалне политике Расимом Љајићем.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је јуче да за сада остаје договор да се плате и пензије одмрзну у јануару.

"Сви желимо да изађемо из режима замрзнутих плата и пензија. Једино је питање када ће се створити довољни услови, довољно новца да се то и деси. Тренутни договор са ММФ-ом је да се то деси у јануару идуће године", рекао је Ђелић за РТС.

Према речима Ђелића, у даљим разговорима са ММФ-ом распављаће се на бази чињеница и цифара о томе да ли је могуће одмрзнути плате и пензије нешто раније.

Ђелић је рекао да верује да ће преговори са ММФ-ом бити успешно окончани.

Мисија ММФ-а и делегација Србије почеле су у понедељак, 23. августа, званичне разговоре о петој ревизији стенд-бај кредитног аранжмана.

Истог дана, у разговорима са српским премијером Мирком Цветковићем и минстарком финансија Дианом Драгутиновић шеф Мисије ММФ-а Алберт Јегер истакао је да је Србија у претходном периоду водила добру и одговорну фискалну политику.

Делегација ММФ-а допутовала је у Београд 18. августа, а током разговора, који ће трајати до 31. августа, разматраће се и најновија фискална, монетарна и макроекономска кретања у Србији и извршавање раније договорених обавеза.

Успешна ревизија омогућиће Србији да повуче нову рату кредита.

ММФ је 15. маја 2009. године одобрио Србији кредитни стенд-бај аранжман од 2,6 милијарди специјалних права вучења, односно око три милијарде евра.

Из тог кредита за јачање девизних резерви Србија је до сада повукла око 1,45 милијарди евра. Предвиђено је да аранжман траје до априла 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара