Плате и пензије на леду до јануара

После оцене ММФ-а да је Србија водила добру политику прихода и расхода у државној каси, из Владе стижу оптимистичне прогнозе. Договор са ММФ-ом је да се плате и пензије повећају тек следеће године, рекао потпредседник Владе Божидар Ђелић.

Међународни монетарни фонд оценио је јуче да је Србија водила добру политику прихода и расхода у државној каси. Иако у Влади Србије верују да ће преговори бити успешно окончани, за сада остаје договор да се плате и пензије одмрзну у јануару.

"Недвосмислено, сви желимо да изађемо из режима замрзнутих плата и пензија, само је питање када ће се створити довољни услови, довољно новца да се то догоди. Договор са ММФ-ом је да се то догоди у јануару. У недељи која долази расправљаћемо на бази чињеница и цифара да ли је реално да се то догоди и раније", рекао је потпредседник Владе Божидар Ђелић.

Госте из Вашингтона занима само једно, бројке, односно колики је мањак у каси, да ли је већи од планираног и уколико није да ли је реално да се вишак потроши на одмрзавање плата и пензија у октобру.

Рачуница министра Млађана Динкића, који предлаже одмрзавање примања, темељи се на томе да је у државној каси вишак 20 милијарди динара. Део тог новца, три милијарде, како је израчунао, ишао би на повећање плата у јавном сектору, исто толико и на већу новчану помоћ пензионерима, а остатак за подстицаје привреди. Поједини економисти кажу да приходи не оправдавају ту рачуницу.

"Бројке су неумољиве, за шест месеци у буџет се слило 301, а за целу годину је планирано 660 милијарди динара. То показује да прилив у буџет не иде онако како је планиран и зато не видим извор одакле би се финасирало повећање плата, које јесу, заиста најниже у региону", навео Мића Ћулибрк главни уредник магазина "Економист".

Ћулибрк истиче да, чак и ако постоји вишак у каси, он не би смео да се потроши већ инвестира, а слично предлаже и потпредседник Ђелић.

"Мислим да је битно да држава врати дугове, да се спроводи процес експропријације како би се изводили инфраструктуни пројекти и да се више уложи у пољопривреду", рекао је Ђелић.

Коначна одлука о одмрзавању зарада биће на Влади, после преговора са ММФом, а управо та дилема пред којом ће се наћи - већа потрошња или мањи минус у каси - могао би да буде пробни тест и за примену Закона о фискалној одговорности. Тај закон, који је пред делагацијом Фонда, требало би да ограничи и потрошњу и задуживање државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се