Рад на црно као нужност

Млади, примаоци социјалне помоћи и запослени који не примају плату најчешће раде на црно. У Србији их је између 300.000 и 600.000. На основу прекршајних казни због рада на црно, прошле године наплаћено око три милиона и 700.000 евра.

Према незваничним проценама, између 300.000 и 600.000 радника у Србији ради на црно. Најчешће млади, примаоци социјалне помоћи и запослени који не примају плату. На основу прекршајних казни због рада на црно, прошле године је наплаћено око три милиона и 700.000 евра.

Да би се издржавао, техничар термо технике Слађан Опра каже да је принуђен да ради на црно, шта год да му се понуди.

"Па у принципу имаш дневницу и то ти је то. нисмо добијали маркицу, регрес, топли оброк. Ко то још уплаћује кад радиш на црно. Код нас нема тога, то је прошлост", рекао је Опра.

Приватни сектор, трговина, угоститељство, занатство и грађевина имају највише запослених на црно. Поред неплаћања здравственог и социјалног осигурања, регреса и топлог оброка, злоупотребљавају се и пробни рад и рад на одређено време. Ове године инспектори су после 20.000 надзора поднели око 1.500 прекршајних пријава.

"Када инспекција рада поднесе прекршајне пријаве велики њих се не ефектуира до краја, односно долази до застарелости у прекршајном поступку. Одбацују се прекршајне пријаве па су то проблеми који на одређен начин утичу да се рад на црно појављује у већем броју него што би требало", навео је директор Инспекције рада Радован Ристановић.

Да би успешније сузбијала рад на црно, Инспекција рада тражи измене неких законских решења. Поред осталог, да би спречили неплаћање прековременог рада, тражили су увођење евиденције радника на радном месту, као и то да уговор о раду буде у седишту фирме.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара