Позитиван утицај НИС-а на тржиште

Акције једног великог предузећа као што је НИС на Београдској берзи утицаће позитивно на тржиште капитала и привућиће стране инвеститоре, оценила Гордана Достанић, директорка Београдске берзе.

Почетак трговања акцијама Нафтне индустрије Србије на Београдској берзи утицаће позитивно на српско тржште капитала и довешће нове инвеститоре, изјавила је директорка Београдске берзе Гордана Достанић.

"Већ годинама уназад говоримо како би било неопходно за раст и развој тржишта капитала да се на Београдској берзи нађу компаније велике капитализације, при томе из области атрактивних за инвеститоре, попут телекомуникација или енергетике", рекла је Достанић, истичући да је НИС управо таква компанија.

Директорка Београдске берзе оценила је да је понуда коју су до сада на српској берзи имали потенцијални страни улагачи била "можда ниска за њихов први улазак", али да ће НИС "довести на ово тржиште неке нове инвеститоре, који овде још нису били присутни, а који су располажени да улажу у Србију".

На тржиште капитала би позитиван утицај имало и укључивање на берзу још неког од тако великих предузећа и атрактивних инвеститорима, рекла је Достанићева, али није желела да прогнозира када би компаније попут "Телекома", аеродрома "Никола Тесла", Електропривреде Србије, могле да доспеју на берзу.

Достанићева је подсетила да ће трговање акцијама НИС-а на Београдској берзи почети 30. августа и да ће бити укључене на прајм маркет, односно А листинг берзе, који представља најквалитетнији сегмент тржишта берзе где се котирају компаније које испуњавају строге критеријуме.

"Почетна, индикативна цена за прво трговање, од које се мери ниво флуктуације је 505 динара. Од те цене на првом трговању цена може падати за 20 процената или расти до 300 одсто", рекла је директорка Београдске берзе и додала да ће се акцијама НИС-а трговати методом континуираног трговања.

Шалтери ПТТ вршиће брокерске услуге

Како је истакла, у технолошком процесу трговања акцијама постојаће новина, јер ће се због великог броја власника акција, њих око пет милиона, у цео процес укључити шалтери ПТТ-а, "да би могли да опслуже тако велики број акционара разуђених по целој Србији".

"Шалтери поште радиће за Поштанску штедионицу, која је члан берзе, и вршиће брокерске услуге, примајући налог од грађана, чиме ће бити олакшан приступ берзи", објаснила је Достанићева.

За продају акција преко шалтера поште неће наплаћивати провизија.

"Грађани могу и да купе, односно повећају портфељ акције НИС-а", рекла је Достанић наводећи да се то може урадити преко више од 70 брокерских кућа, односно да се налог за куповину не може давати преко поште.

НИС је крајем јуна донео одлуку у преласку у отворено акционарско друштво, што значи излазак на берзу.

Око пет милиона грађана добило бесплатне акције НИС-а

На А листингу Београдске берзе тренутно се налазе само три компаније: "Енергопројект", "Тигар" и "Сојапротеин".

Према подацима Централног регистра за хартије од вредности, у регистар је уписано 163.060.400 акција НИС-а номиналне вредности 500 динара по комаду, односно укупне вредности 81,53 милијарде динара.

Руски "Гаспромњефт" власник је 51 одсто акција, односно 83.160.800 комада, док је Република Србија у свом власништву задржала 29,9 одсто акција. Преостале акције, 19,1 одсто су у рукама бивших и садашњих запослених НИС-а, 4,8 милиона грађана Србије који су бесплатно добили акције, као и неколицине фирми и грађана, који су акције стицали док је компанија била затворено акционарско друштво.

"Гаспромњефт" је купио 51 одсто капитала НИС-а за 400 милиона евра, уз обавезу да инвестира око 550 милиона евра у модернизацију постројења те компаније. Руска државна компаније преузела је управљање НИС-ом у фебруару 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара