Немачко-српски пословни савет

У Берлину одржана седница Пословног савета Немачке и Србије, на којој су представници двеју држава и привредници разматрали могућности унапређења укупних економских односа и двостране привредне сарадње. Српску делегацију предводио министар Млађан Динкић.

Потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић предводио је српску државно-привредну делегацију на седници Пословног савета Немачке и Србије, у Берлину.

Представници двеју држава и привредници, на пленарном састанку и по радним групама, разматрали су могућности унапређења укупних економских односа и двостране привредне сарадње.

Млађан Динкић се пре седнице савета састао са државним секретаром немачког Министарства за привреду и технологију Берндом Пфафенбахом.

У српској привредној делегацији су представници Електропривреде Србије, српских железница, ЈП ПТТ Саобраћаја "Србија", ЈАТ-а, и других фирми, а у разговорима ће доминирати теме везане за инвестиције, пољопривреду, енергетику и саобраћај.

Пољопривреда и прехрамбена индустрија су важна тема разговора, посебно ако се има у виду да су управо прерађивачи и произвођачи хране, који су нашли своје место на захтевном немачком тржишту, дали значајан допринос у повећању српског извоза у Немачку у првих шест месеци ове године.

Статистика, наиме, показује да је извоз српских производа у Немачку у првих шест месеци ове године вредео око 364 милиона евра и био за 15,5 одсто већи него у истом периоду 2009, док је немачки извоз у Србију опао за 10,8 процената, на 620,9 милиона евра.

Један од задатака наше државно - привредне делегације биће да немачким партнерима, на европски и атрактиван начин, представе развојне могућности Србије и изнесу иницијативу за већу развојну помоћ Берлина.

Немачке инвестиције у Србији

У Србији активно послује око 250 немачких компанија и представништва, које запошљавају више од 20.000 радника и то у свим виталним секторима привреде: индустријска кооперација, банкарско-финансијски сектор, саобраћај, енергетика, туризам. Укупне немачке инвестиције у Србији износе око 1,3 милијарди евра, што Немачку убраја међу четири највећа инвеститора у Србији (после Аустрије, Грчке и Норвешке).

По обиму улагања, највећи немачки инвеститори су компаније "Штада", "Метро кеш енд кери", "Месер" и "Хенкел", док су неке од значајних немачких улагача и компаније "Леони", "Реум", "Дрекслмајер", "Грамер" и други.

Немачке компаније на српском тржишту доприносе напретку економије Србије у целини, јер су углавном извозно оријентисане и запошљавају већи број радника, истиче се у саопштењу министарства.

Указује се и на позитиван утицај немачких компанија на српску привреду и успостављање стандарда Европске уније, пре свега када је реч о заштити животне средине, коришћењу обновљивих извора енергије и одрживог развоја уопште.

Немачка је први спољнотрговински партнер Србије међу земљама ЕУ, али и укупно, са обимом размене од две милијарде евра у прошлој години, од чега је извоз износио 624,3 милиона евра, а увоз 1,4 милијарди евра.

Пословни савет Немачке и Србије основан је 2003. године на иницијативу тадашњег немачког канцелара Герхарда Шредера.

Учесници скупа оцењују да такав савет представља израз унапређеног привредног и политичког дијалога две земље, указујући при том на чињеницу да Немачка, у нашем региону, такву форму сарадње има једино још са Румунијом и Бугарском.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара