Против сивила Беле Паланке

Млади тим стручњака у општини Бела Паланка израђује пројекте за привлачење инвеститора и отварање нових радних места. Упркос масовним миграцијама младих у веће градове, овај белопаланачки младих тим покушава да поново оживи свој град.

Бела Паланка се, попут осталих општина пиротског округа, суочава са проблемом незапослености, због чега млади напуштају град и одлазе у веће средине.

Ипак, има и другачијих примера. У општинској управи млади тим стручњака израђује квалитетне пројекте, који су у надлежним министарствима високо оцењени.

Срђан Игић, дипломирани економиста, вратио се у родну Белу Паланку, где већ две године ради у општинској управи и заједно са још троје колега успешно примењује стечено знање радећи пројекте пре свега у домену инфраструктуре.

"Рецепт за успех је што, поред основне струке, наш тим карактерише и свестраност и интересовања за географију, туризам, традицију. Такође, наши пројекти одговарају и стратегији развоја Беле Паланке, можда су зато добили високе оцене код надлежних министарстава и фондова", каже Игић.

Нажалост, многи немају где да покажу своје знање или стечено радно искуство, јер у Белој Паланци од 14.000 становника, близу 3.000 је без посла, пре свега због лоших приватизација и пропасти предузећа.

Председник општине Александар Живковић каже да је битно побољшати квалитет живота кроз обнову инфраструктуре, али је приоритет свих приоритета отварање нових радних места.

"Тражимо могућност изградње нове цементаре, вредност пројекта је око 220 милиона евра, а у плану нам је и изградња фабрике брикета", истиче Живковић.

Парадокс је да управо у овој општини већ 15 година успешно ради "Обућа Павле" која запошљава 150 радника. Сматрају да њихов модел опстанка лежи у томе што су визију фирме успели да пренесу на запослене.

"Кључни моменат је да сви тежимо и радимо да задовољимо потребе, захтеве и жеље купаца", каже генерални менаџер "Обуће Павле" Бојана Стојановић.

У Белој Паланци се надају да ће привлачењем инвеститора и отварањем радних места пружити шансу младима да се из великих средина врате у родни град и спрече миграцију која је све присутнија у овој општини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара