Са ММФ-ом о вишку у буџету

Буџет Србије се пуни много боље него почетком године, рекао премијер Цветковић и додао да ће се са ММФ-ом разговарати о томе како да се евентуални вишак у буџету употреби. Разговори неће имати никакву дозу тензије, истакао Цветковић.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да се буџет Србије тренутно пуни много боље него почетком године и да ће се са Мисијом Међународног монетарног фонда разговарати о томе на који начин би могао да буде употребљен евентуални вишак средстава у буџету.

"Ови разговори са ММФ-ом неће имати било какву дозу тензије о којој се својевремено причало, већ ћемо ићи на то да видимо ако се појави неки вишск средстава на који начин би тај вишак могао да се употреби", изјавио је Цветковић новинарима у Палати Србије.

Премијер је истакао да је Србији потребан закон о фискалној одговорности, јер ће омогућити стабилност финансија у наредном периоду и побољшаће гледање страних инвеститора на привреду земље.

Он је подсетио да тај закон представља врсту обавезе државне администрације да води фискалну политику тако да се у средњерочном периоду у континуитету смањује буџетски дефицит.

Према речима Цветковића, закон има и задатак да обезбеди да задуженост земље не достигне ниво који не би могао да се финансира.

Премијер је изјавио да је Влада спремна на разговор са синдикатима о њиховим примедбама на Предлог закона о основама пензијског и инвалидског осигурања.

"Спремни смо на разговоре са синдикатима, нема разлога за дефетизам", рекао је Цветковић.

Синдикати траже повлачење предлога закона о ПИО

Једна од тема разговора са ММФ-ом биће и усклађивање пензија. Пет великих синдиката тражи да Влада повуче предложене измене Закона о пензијско-инвалидском осигурању. Спорни закон, сматрају синдикалци, знатно умањује права пензионера, а донет је без учешћа синдиката.

"Овај закон је отишао у парламент без иједне речи или разговора о њему, без упознавања било ког синдиката појединачно, без упознавања на Социјално економском савету иако је то била обавеза Синдикати су забринути што поскупљују они производи који су под контролом државе, а није повећана ни минимална цена рада", изјавио је председник Самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Ивица Цветановић из Конфедерације слободних синдиката рекао је да ће чланови тог синдиката, "уколико Влада не повуче Закон о пензијско инвалидском осигурању кренути даље у процесе и на крају крунисати то генералним штрајком".

У Министарству рада кажу да су у предлогу Закона о пензијско-инвалидском осигурању користили најбоља искуства Европске уније. Циљ је био да се учешће пензија у бруто домаћем производу смањи са 13 на 10 одсто до 2015 године. То смањење, кажу у Радној групи, ипак не значи да ће бити угрожен стандард пензионера.

Премијер Мирко Цветковић сматра да може постићи договор са синдикатима.

"Мислим на крају крајева да се све до сада усагласило и нема разлога да гледамо дефетистички на тренутну ситуацију и ја ту не мислим да ће бити неких посебних проблема", рекао је Цветковић.

Љубисав Орбовић је најавио да је за 27. август заказан састанак синдикалних представника са ММФ-ом.

"Позвани смо да дођемо јер хоће да чују наше мишљење о владином Предлогу измена и допуна Закона о пензионо-инвалидском осигурању", рекао је Орбовић на заједничкој конференцији за новинаре са представницима још четири синдиката.

Он је додао да од тог састанка не очекује ништа посебно јер се ММФ-ом договорио са Владом Србије о том за синдикалце спорном правном акту.

Мисија ММФ-а, коју предводи Алберт Јегер, почела је јуче у Београду разговоре са представницима српских власти о петој ревизији стенд-бај аранжмана.

До краја седмице разговори представника ММФ-а и српске владе водиће се на техничком нивоу, у понедељак, 23. августа, почеће званични разговори пленарном седницом у Народној банци Србије, а Мисија ММФ-а требало би да остане у Србији до 31. августа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво