"Млечни рат" на помолу

Произвођачи млека не могу да нађу заједнички језик ни међу собом. Конзорцијум произвођача сировог млека саопштава да ће од недеље обуставити испоруке, јер од прерађивача нису добили никакав сигнал о повећању цена. Међутим, данас основано Удружење произвођача млека саопштава да испоруке неће прекинути.

Представник Конзорцијума произвођача сировог млека у Србији Урош Шећеров изјавио је да остаје на снази њихова одлука о обустави испорука сировог млека од недеље, јер од произвођача до сада није добијен "никакав сигнал" о повећању цена.

У току ове седмице су чланови тог удружења, које испоручује око 400.000 литара млека дневно, појединачно разговарали са својим откупљивачима односно млекарам.

"Уколико је у појединачним разговорима наших чланова са прерађивачима било неких обећања и прихватљивих писаних понуда, то ћемо уважити, а ако није, у недељу обустављамо испоруку млека", нагласио је Шећеров.

Он је додао да ће, судећи према садашњој ситуацији на тржишту млека, најављен протест произвођача бити одржан, а јавност ће бити благовремено обавештена о томе "где ће наше млеко моћи да се купи или добије и ко ће га на одговарајући начин склонити да не би било просуто и изгубљено за потрошаче".

Произвођачи млека, окупљени у том конзорцијуму, затражили су раније од прерађивача да цена сировог млека буде повећана на 32 евроцента по литру а у разговорима са представницима државе да буду знатно повећане премије за млеко и стимулације по грлу стоке, као и да се побољшају и други услови за ту производњу.

Највећи прерађивач млека у Србији "Имлек" је, почетком ове седмице повећао цену сировог млека за десет одсто, са 26 на 28,5 динара за литар.

Основано Удружење произвођача млека

Представници 22 велика произвођача млека, који укупно годишње испоруче 150 милиона литара млека, основали су данас удружење да би се решили проблеми у том сектору и омогућио одрживи развој производње.

Председник Управног одбора Удружења произвођача млека Србије Љубиша Јовановић рекао је агенцији Бета да ће у наредне две до три седмице припремити платформу у којој ће представити стање и предложити налажење системских дугорочних решења.

Он је рекао да ће ту платформу доставити министарствима пољопривреде, економије, финансија и трговине да би заједничким радом дошли до најбољих решења.

Јовановић је рекао да чланови удружења неће просипати млеко нити обустављати испоруке млекарама јер то неће довести до решења проблема.

Оснивање Удружења, навео је, подржао је и ПКБ, који би у наредних  десетак дана требало да се и формално придружи тој организацији.

Јовановић је рекао и да чланице удружења дневно испоруче 400.000 литара млека, имају око 40.000 говеда и око 6.000 запослених.

Процењује се, како је рекао, да се у Србији годишње произведе 1,1 милијарда литара млека, а да је прошле године млекарама испоручено око 850 милиона литара, од чега су око 20 одсто испоручиле велике фарме.

Оснивачи Удружења произвођача млека Србије су Велвет фарм, Топола из Бантске Тополе, Напредак из Старе Пазове, ПИК "Бечеј", Ничоаграр из Бантског Брестовца, Алмекс из Панчева, Клас, БД Агро из Добановаца, Будућност из Бачке Паланке.

Међу оснивачима су и фарме "Лазар", "Шаруља" "Куч", "Ирмово", РЕС трејд, "Димитрије Лучар", Граничар, Јединство из Оџака Агродунав, "Милетић", Агролика и ПКБ "Београд".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво