Дугови у пропалим банкама

На име старе девизне штедње "Инвест банка", "Беобанка", "Југобанка" и "Београдска банка" вратиле држави дуг од 220 милиона евра, који је, у међувремену, исплаћен грађанима. "Инвест банка", иако угашена, и даље потражује старе дугове са "нараслим" каматама.

Агенција за осигурње депозита и санацију банака саопштила је да су наплатом потраживања, четири велике банке "Инвест банка", "Беобанка", "Југобанка" и "Београдска банка", вратиле цео дуг држави. Износ од 220 милиона евра, на име старе девизне штедње, у међувремену, је исплаћиван грађанима. На реду је отплата дугова предузећима од 880 милиона евра.

Међутим, иако непостојећа, "Инвест банка" и даље од грађана тражи да покрију своје старе минусе на текућим рачунима, који су у међувремену знатно нарасли због камата. Дугови, по основу минуса на рачунима физичких лица испливавају сваки дан.

То је случај и са пензионерком Даринком Урошевић коју је дочекала непријатна ситуација на шалтеру поште због умањене пензије, а без претходног упозорења о чему је реч.

"Уместо 20.000 подигла сам само 6.000 динара. Упутили су ме на фонд ПИО, а када сам отишла тамо сачекало ме је изненађење. Кажу дужни сте за неке чекове 'Инвест банке'", рекла је Урошевићева.

Она је само један од 25.000 клијената "Инвест банке" које је, на основу захтева Агенције за санацију банака, тужио Привредни суд.

У почетку поступка Агенција је отписивала дуговања грађанима која нису прелазила 5.000 однсно 10.000 динара. Осталима је зарачунавана затезна камата коју чини годишњи раст цена на мало плус пола процента па није ни чудо да су се дуговања вишеструко увећала.

У Привредном суду демантују да странке нису добијале решења о обавезама.Уколико странке не желе да плате дуг оне могу да обуставе извршење налога покретањем парничког поступка.

У агенцији за санацију банака свесни су да нарасле старе обавезе долазе у незгодан час. ПИО фонд по аутоматизму скида дужницима новац са рачуна, али им и оставља могућност жалбе преко агенције.

"Ми ћемо учинити све и сваки предмет ћемо посебно ценити и упутити предлог Трговинском суду за отписивање дуга, уколико су лица социјално угрожена или су изгубила посао. Није нам у интересу да гонимо неука лица која не могу да се брене на суду", рекао је директор у Агенцији за осигурање депозита Добрила Хајдуковић.

Уколико Агенција за санацију банака одбије жалбу, постоји још једна сламку спаса. Адвокати саветују покретање парничног поступка са захтевом да се тужба одбаци, јер је поступак застарео, пошто су од стечаја односно тужбе, протекле најмање три године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво