Смањене девизне резерве

Девизне резерве НБС смањене за 400 милиона евра и на крају јула износиле су 10,1 милијарди евра, док је динар номинално ослабио за 1,75 одсто. Највећи утицај на смањење девизних резерви имале продаје девиза НБС на међубанкарском девизном тржишту.

Народна банка Србије je саопштила да су у јулу смањене девизне резерве за 400,9 милиона евра и на крају тог месеца износиле су готово 10,1 милијарди евра, док је динар номинално ослабио за 1,75 одсто.

Највећи утицај на смањење девизних резерви НБС у току јула имале су продаје девиза НБС на међубанкарском девизном тржишту у укупном износу од 231 милион евра.

Нето девизне резерве, на крају јула, износиле су око 5,3 милијарди евра, а представљају девизне резерве умањене за девизна средства банака издвојена на рачунима код НБС и средства повучена од Међународног монетарног фонда.

Изражено у доларима, девизне резерве су на крају јула износиле безмало 13,2 милијарде. Такав ниво обезбеђује покривеност новчане масе (М1) од 444 одсто и истовремено покрива осам месеци увоза робе и услуга.

Девизне резерве банака су последњег дана јула износиле готово 1,27 милијарди евра, тако да су укупне девизне резерве земље на крају тог месеца износиле 11,36 милијарди евра, односно готово 14,86 милијарди долара.

Из девизних резерви НБС у истом месецу исплаћено је 16,4 милиона евра по основу старе девизне штедње, а плаћене су и обавезе према инокредиторима у износу од 12,6 милиона евра.

Током јула остварени су приливи по основу коришћења кредита у укупном износу од 28,2 милиона евра од Европске инвестиционе банке.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јулу износио је 718,6 милиона евра и био је за 239 милиона евра мањи него у претходном месецу.

У првих седам месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно готово 5,36 милијарди евра.

У току јула, у циљу подстицања промета на девизном тржишту и ублажавања превеликих дневних осцилација курса динара предма евру, НБС је продала на међубанкарском девизном тржишту износ од 231 милион евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара