Поскупљује путарина?

Предузеће "Путеви Србије" тражи повећање путарине за 11 одсто, али саопштава да би "зелено светло" за ту одлуку требало да да Влада.

Цена путарине у Србији биће подигнута на основу предлога "Путева Србије", који траже повећање од 11 одсто, тек уколико Влада буде дала "зелено светло" за тај захтев, речено је Танјугу у том јавном предузећу.

У "Путевима Србије" кажу да још немају информације када ће Влада разматрати то питање.

Са повећањем износа путарине од 11 одсто за све категорије возила просечна цена за путнички аутомобил износила би 0,036 евра по километру.

У поређењу са ценом путарине у окружењу, на пример у Хрватској, где се плаћа 0,05 евра по километру, у Србији би и после повећања од 11 одсто цена путарине била нижа за око 28 одсто, наводе у "Путевима Србије".

У првој половини године, према подацима тог јавног предузећа, на свим деоницама под наплатом (аутопутевима и полуаутопутевима) у земљи, евидентирано је укупно 14.695 милиона возила и остварен је приход од 4.349 милијарди динара и 18.077 милиона евра.

У 2009. години, поређења ради, на свим деоницама под наплатом је евидентирано укупно 32.648 возила и остварен је приход од 9.617 милијарди динара и 43.147 милиона евра.

Управни одбор "Путева Србије" је 17. маја ове године донео одлуку о предлогу поскупљења путарине за 11 одсто за све категорије возила уз образложење да је у фебруару 2009. извршено смањење износа путарине за возила са страним таблицама у просеку за 40 одсто.

Тиме је извршено изједначавање путарине за возила са домаћим и страним регистарским ознакама, што је, како је наведено, изазвало негативне ефекте-пад прихода у 2009. години за 3,4 милијарде динара.

У формирању предлога висине поскупљења цена путарине узет је у обзир раст цена на мало само за 2009, који је тада износио 10,1 одсто, а не и за 2008. годину када је последњи пут извршена промена цена путарине.

Уколико Влада одобри предлог о повећању цене путарине, нови ценовник ће ступити на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара