Рекордни трговински мањак САД

Опоравак америчке привреде спорији од очекиваног. Милијарде долара за спас привреде и банака завршиле у страним банкама.

Привредни опоравак Сједињених Америчких Држава је на стакленим ногама. На то упућује податак да је амерички трговински мањак, у јуну, достигао 50 милијарди долара, највише у последње скоро две године.

У циљу смањења дефицита, председник Барак Обама потписао је закон о повећању производње, као део програма Производимо у Америци. Невероватно, тек, подаци упућују на то да је амерички програм за спас привреде и банака, вредан 700 милијарди долара, имао веће резултате у иностранству.

Већа потражња стране робе, аутомобила, рачунара, одеће, довела је до тога да увоз робе, на америчком тржишту, далеко надмашује извоз.

Само у јуну, увоз је достигао рекордних 200 милијарди долара. Политички осетљив трговински мањак са Кином повећан је на више од 26 милијарди долара.

Иако глобални економски опоравак несумњиво користи америчким произвођачима, дужнички проблеми у Европској унији, иначе кључном трговинском партнеру Сједињених Држава, штете америчкој трговини.

"Наредних пет година, морамо да удвостручимо извоз, што ће омогућити отварање милиона радних места. Нема сумње да је успорени привредни раст у Америци - делимично последица пролећне дужничке кризе у Европи", каже Роберт Гибс, портпарол Беле куће.

Страх инвеститора да су бројке о америчком привредном опоравку варљиве, условљава пад индекса на њујоршкој берзи.

"То је само потврда да је опоравак слабији од очекиваног и да расте ризик од нове рецесије", наводи аналитичар Алек Јанг.

Администрација у Вашингтону саопштава да су највише користи од америчког програма за спас привреде имале стране банке.

Милијарде долара помоћи за око 700 америчких банака завршиле су код неколицине банака у Немачкој, Француској и другим земљама у којима послују.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара