Повећан јавни дуг Србије

Укупан јавни дуг Србије износи 10,8 милијарди евра, односно 32,7 одсто бруто домаћег производа. Дуг од краја прошле године повећан за 953 милиона евра.

Привредна комора Србије саопштила је да је укупан јавни дуг Србије на дан 30. јуна износио  10,8 милијарди евра, што је за 953 милиона евра више у односу на 31. децембар прошле године.

Однос између укупног јавног дуга и бруто домаћег производа (БДП) достигао је 32,7 одсто, што је више у односу на 31,3 одсто из периода до 31. децембра 2009.

Укупне директне обавезе по јавном дугу достигле су 9,21 милијарди евра, а индиректне 1,59 милијарди.

Унутрашњи дуг по директним обавезама достигао је 4,1 милијарде евра, а спољни 5,1 милијарди. Унутрашњи дуг по индиректним обавезама је 305 милиона евра, а спољни 1,3 милијарде.

Привредна комора Србије саопштила је и да је током првих шест месеци текуће године остварен дефицит буџета у висини од 54,6 милијарди динара, који је за око 19 одсто нижи у поређењу са прошлогодишњим шестомесечним дефицитом, и за око два одсто виши од расхода планираних буџетом за посматрани период.

Буџетски приходи Србије за првих шест месеци 2010. године достигли су 301,6 милијарди динара и били су за око седам одсто већи од прихода остварених у истом периоду претходне године.

Издаци буџета су достигли 356,2 милијарди динара и били су за око два одсто већи у односу на исти период 2009. године, па се може закључити да се извршавају према уобичајеној динамици, наводи се, на основу података Министарства финансија, у часопису "Конјунктурни трендови", који објављује Привредна комора Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара