Отворена врата инвеститорима

Одлука о референдуму послала је поруку свим инвеститорима, рекао градоначелник Смедерева Предраг Умичевић. Очекујем да, у року од месец дана, одржимо седницу градске скупштине и почнемо реализацију пројекта, најавио је Умичевић.

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић рекао је да је референдум о изградњи рафинерије у Смедереву послао поруку свим инвеститорима, па је тако прекинута лоша слика која је инвеститорима слата из Смедерева, у протеклих шест месеци.

"Очекујем да, у року од месец дана, одржимо седницу градске скупштине и почнемо реализацију пројекта који износи 250 милиона долара гринфилд инвестиција", најавио је Умичевић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Умичевић је рекао да се очекује одлука владе, која би требало да да сагласност у области планске документације и додао да инвеститор мора да прође одређене процедуре које трају шест месеци, али чим крену радови на изградњи рафинерије биће запослено 2.000 људи.

Процењује се да ће, у наредних неколико месеци, бити обезбеђена остала документација, а пошто је велики објекат у питању, дозволу за градњу и локацијску дозволу даје надлежно Министарство за заштиту животне средине и просторно планирање, рекао је Умичевић.

Инвеститор ће, после првог корака стицања имовине, морати да се обрати надлежном министарству за добијање локацијске дозволе, после чега ће бити обављен још један јавни увид, процена утицаја на животну средину, а потом следи издавање грађевинске дозволе, објаснио је Умичевић.

Градоначелник Смедерева сматра да су грађани прихватили његов позив на бојкот референдума, чиме су, према његовим речима, показали да се слажу са изградњом рафинерије. Умичевић је рекао да на референдуму није гласало 90.000 људи.

Умичевић сматра да је прекинута лоша пракса која је трајала шест месеци, где су многи потенцијални инвеститори чекали референдум.

Према речима градоначелника, преговори који су се водили са осталим инвеститорима стагнирали су шест месеци, чекајући референдум.

Умичевић каже да је реч о конкретним инвеститорима, пре свега фирми "Фармерс етанол" из Охаја, која треба да производи биоетанол за рафинерију, затим инвеститору који треба да прави ауто-делове за концерн "Фијат" и инвеститору из Белгије, који треба да направи белгијски индустријски парк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије