Како из кредитне клопке?

Због пада вредности динара, расте број станова које власници продају, јер не могу да врате кредит. Међутим, станови у Београду су појефтинили, па они који желе да их продају не могу добити довољно новца да отплате кредит.

Све више грађана продаје стан, пошто нису у могућности да отплаћују стамбене кредите. Зараде у динарима реално су мање, а због раста курса, рате кредита много веће. У благом порасту су кашњења у исплати стамбених кредита, а више је и станова преузетих од власника који нису могли да плате кредит.

Пад вредности динара условио је да рата кредита од 50 хиљада евра у швајцарским францима, која је 2008. године износила 20.338 динара, сада буде педесет одсто виша и износи 33.078 динара.

"Најбоље је наћи неко решење, чак и репрограмирати кредит. Кредит можда враћати и на дужи рок, уколико је неопходно. Само је битно да се та могућност продаје стана избегне, колико год је могуће", наводи Петар Грујић из Фолкс банке.

Станови у Београду, у последњих годину дана, појефтинили су 20 до 30 одсто, па сада они који желе да их продају да би отплатили кредит не могу добити довољно новца.

Ни банкама не одговара преузимање станова, јер они сада вреде мање. Док банка не прода стан, има само губитке. Економисти сматрају да, поред репрограмирања кредита, постоји само један излаз из зачараног круга, а то је да банке смање каматне стопе.

"Уколико би смањиле каматне стопе, дошло би до побољшања наплате узетих кредита, јер у супротном, уколико банке повећају каматне стопе, могу да изазову сопствену пропаст и затварање, у смислу да ће имати много већи проценат од садашњег нивоа ненаплаћених кредита", сматра Мирослав Здравковић, уредник сајта Ekonomist.org.

Инвеститори и агенције за некретнине тврде да, ове године, продаја станова иде мало боље. Најпродаванији су мањи, јефтинији станови од 30 до 60 квадрата, посебно у приградским насељима.

"Имамо 240 станова у блоку, а имамо 270 купаца. Значи није проблем данас продати стан који је прилагођен купцу који има плитак џеп", истиче Ђорђо Антељ, представник фирме "Гемакс".

Велики станови, од 200 до 300 квадратних метара, одлично се продају, али само на елитним локацијама, Сењаку и Дедињу.

Прилика да са мање учешћа дођете до стамбеног кредита јесу нови субвенционисани кредити Владе Србије који крећу на јесен, а стручњаци тврде да ће та понуда додатно снизити цену станова на тржишту.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије