Србија део пројекта "Белене"

Бугарски премијер Бојко Борисов рекао да је на састанку са председником Борисом Тадићем у Варни договорено да Србија учествује у пројекту изградње нуклеарне централе Белене. Министар Шкундрић сматра да би то, без обзира на проценат нашег учешћа, било добро за Србију.

На састанку са председником Србије Борисом Тадићем договорено је да Србија учествује у пројекту изградње нуклеарне централе "Белене", изјавио је бугарски премијер Бојко Борисов и додао и да ће гасовод "Јужни ток" ићи преко Димитровграда.

Борисов је у интервјуу бугарској агенцији Фокус рекао да је од Тадића добио чврста уверавања да ће Србија учествовати у том пројекту, али је навео да ће цена изградње централе у Беленама бити знатно већа од првобитно планираних четири милијарде евра.

Премијер Бугарске казао је да претходна влада у Софији, која је проценила да ће изградња централе коштати четири милијарде евра, није узела у обзир раст инфлације, консултантске трошкове од пола милијарде евра, камате, као и ни трошкове изградње инфраструктуре.

То би све заједно, према Борисову, могло да подигне трошкове изградње на између шест и седам милијарди евра. Он је додао да ће Србија, када буду нађени европски стратешки инвеститори и затворена финансијска конструкција, учествовати значајним делом у пројекту.

Борисов је казао да је са Тадићем разговарао и о томе на ком месту би гасовод "Јужни ток" требало да уђе у Србију и истакао да је договорено да то буде преко Димитровграда, јер је то за Србију најбоље решење.

"Србија је желела да крак иде преко Димитровграда. Због тога сам у разговоре укључио заменика министра еконимије, енергије и туризма Марија Кошева. На крају смо успели да постигнемо договор и по том питању", рекао је Борисов.

Он је изразио уверење да ће до краја 2013. или најкасније почетком 2014. године бити отворен аутопут Софија-Ниш и нагласио да је то једно од приоритетних питања.

Осим сарадње у привреди и енергетици Борисов каже да је у Варни било речи и о сарадњи у борби против организованог криминала у региону и кријумчарења наркотика.

"Свесни смо обојица да те активности доносе велика финансијска средства за организовани криминал. Због тога нам се за вечером придружио и бугарски министар унутрашњих послова Цветан Цветанов", рекао је Борисов.

Он је оценио да је посета Тадића протекла у пријатељској и неформалној атмосфери и додао да је српски председник захвалио скупштини Бугарске због тога што је ратификовала Споразум о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се