"Хемофарм" после Бабића

Грађани Вршца и запослени у "Хемофарму" нагађају шта је прави разлог одласка директора Миодрага Бабића из те компаније. Незванично, Бабић је ту одлуку донео јер се у компанији предвиђа отпуштање између 700 и 800 запослених.

Јавност у Србији изненађена је одлуком Миодрага Бабића да напусти компанију коју је успешно водио скоро три деценије. Пре четири године, "Хемофарм" је продат немачкој групацији "Штада" за око 475 милиона евра, што је била највећа немачка инвестиција у Србији.

У компанији нису желели да коментаришу одлуку дугогодишњег генералног директора. Ни радници нису баш били расположени за причу. Углавном су изненађени и немају коментар, јер им, како кажу, ништа није речено.

Вршчани полемишу да ли Бабић треба да оде из "Хемофарма" и нагађају који су стварни разлози.

"Сви брину да ли ће бити отказа и то је главна тема", каже један Вршчанин.

"Немци хоће да отпусте раднике, а он то неће и зато је отишао", сматра становница Вршца.

"Људи су збуњени, али осећало се то у ваздуху последњих седам месеци, осећало се да ће то да уради", каже трећи.

Председник Општине није изненађен јер је, каже, Миодраг Бабић говорио да ће се са високих функција у компанији повући до краја године, када је требало да му истекне мандат на месту потпредседника "Штада групе". Места за бригу да ће "Хемофарм" престати да улаже у град, нема.

"Господин Бабић је благовремено изузео неке ствари. Потписао је уговор који је био у дејт руму Штаде и тада је још одлучено да ће 0,8 до 1,2 одсто прихода који бележи Штада, осим у случају да Хемофарм бележи губитак, бити пласирано преко фондације Хемофарм како је било и претходних година", рекао је председник Општине Вршац, Чедомир Живковић.

То су велика издвајања и за стипендирање најталентованијих ђака и за улагања у многе објекте, који у Вршцу постоје.

Разлози оставке нису прецизније објашњени, а економисти сматрају да ће Хемофарм наставити да ради као до сада. Једину опасност виде у евентуалном отпуштању радника.

"У случају да дође до неког отпуштања радника у Вршцу држава би требало да субвенционише долазак неке друге фармацеутске компаније зато што су то добри радници имају know-how производње имају радна искуства и то би био додатан подстицај доласку треће велике фармацеутске компаније", рекао је економиста Мирослав Здравковић.

РТС незванично сазнаје да би реорганизацијом "Хемофарма", коју немачка групација "Штада" планира, требало да буде отпуштено између 700 и 800 људи из компаније која је лидер на српском фармацеутском тржишту и највећи извозник лекова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се