ММФ хвали Румунију

Румунија редовно испуњава строге услове које су јој поставили страни кредитори, оцењује ММФ и саветује Букурешт да боље користи средства европских фондова за инвестиције. Влада применила мере штедње, жртвујући популарност.

Пре више од годину дана, Румунија се задужила 20 милијарди евра, како би спречила пропаст економије под ударом светске кризе.

Мисија ММФ-а дошла је у Букурешт забринуто се питајући чине ли румунске власти довољно да земља изађе из кризе. Пре нешто више од месец дана није била задовољна и једва је Румунима одобрила пету траншу кредита.

У међувремену, влада Емила Бока се тргла и хитно смањила плате запосленима у јавном сектору, пензије и социјална давања. Порез на додату вредност повећан је на 25 одсто. Све то изазвало је талас штрајкова, али шеста транша се зато не доводи у питање.

"Импресионирани смо какву су марљивост румунске власти показале у одлуци да делују у тешком социјалном, економском и политичком окружењу. Зато мислимо да ће напори ускоро довести до жељених резултата", рекао је шеф Мисије ММФ-а Џефри Френкс.

Ове године, Румунија себи сме да допусти да мањак у буџету буде 6,8 одсто бруто домаћег производа, а наредне године 4,4 одсто. Зато мора да смањи број запослених у прегломазном јавном сектору од милион и 400 хиљада људи.

Има економиста и пословних људи који кажу да ограничавање буџетског мањка кочи економски раст. И ММФ признаје да ће румунска економија ове године бити у паду готово два одсто, али да ће се ситуација преокренути, ако Букурешт примени све мере.

"Мере су тешке по економију, али добра је вест да, ако се већ примењене мере задрже и следеће године, нису потребне нове значајније мере", каже Џефри Френкс.

Мисија ММФ-а саветује Букурешт да боље користи средства европских фондова за инвестиције. Румуни, који иначе, како кажу, ММФ-овце доживљавају као казнену експедицију, песимисти су и већина не верује да ће им следеће године бити боље.

Страхују да ће имати мање новца и стрепе за радна места, а не пада им на памет да купују станове и аутомобиле.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије