ЕК о економској ситуацији на Косову

Европска комисија оценила да су за економску ситуацију на Косову најважнији споразум Приштине и ММФ и истраге Еулекса о корупцији. ЕК наводи да је незапосленост на Косову у првим месецима 2010. године порасла.

За економску ситуацију на Косову, како је оценила Европска комисија, најважнији су начелни споразум Приштине са Међународним монетарним фондом (ММФ) и покренуте истраге Еулекса о корупцији.

У јулској економској анализи Комисије у Бриселу се наводи да ће "низ приоритетних акција морати да буде испуњено пре него што ММФ коначно одобри 18-месечни стенд-бај аранжман од 92,7 милиона специјалних права вучења" Косову.

Комисија у извештају наводи да се влада у Приштини обавезала да буџет неће оптерећивати новим издацима и да су процене ММФ-а да би бруто друштвени производ (БДП) на Косову у 2010. могао бити увећан 4,8 одсто, уз потрошњу и инвестиције као главне ослонце.

Истичући да су се на Косову догодиле прве важније приватизације, аеродрома Приштина и Пошта и телекомуникације, Европска комисија указује на очекивању владе Косова да у 2011. години од приватизација у буџет унесе 300 милиона евра.

Комисија указује на податке владе у Приштини да је незапосленост у првим месецима 2010. године порасла и да сад на Косову има 339.000 незапослених. Просечне нето плате у јавном сектору су, додаје се, у првом кварталу ове године износиле 272 евра, што је 16,4 одсто више него у истом раздобљу 2009. године.

Извоз је за првих четири месеца порастао 121 одсто, а увоз 8,1 одсто, мада је спољнотрговински дефицит углавном остао у истој равни и у раздобљу јануар-април износио је 487 милиона евра.

Дефицит платног биланса Косова је увећан до краја 2009, достигавши 645,9 милиона евра, што је 16,7 одсто бруто домаћег производа.  До краја 2009. је владин дуг Косова Светској банци био 252 милиона евра, односно 6,5 одсто БДП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво