Долазе (ли) страни инвеститори

Последњих година Србија постала лидер у региону за страна улагања. У прва четири месеца ове године стигло око 600 милиона долара страних инвестиција.

Србија је најатрактивнија за страна улагања у региону тврде економисти суседних земаља. У прва четири месеца ове године у Србију је стигло око 600 милиона долара страних инвестиција.

Иако је незахвално прогнозирати, у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза очекују да ће до краја године инвестиције достићи две милијарде долара, колико и прошле године.

Подаци показују да се последњих година Србија издвојила у односу на земље региона и постала атрактивна дестинација за улагања.

Недавна најава "Фијата" да ће производњу из Италије пребацити у Србију, узбуркала је тамошњу јавност.

Међутим, одавно је познато да инвеститори са запада пословање пребацују у земље које им нуде повољније услове рада. У последње време Србија је постала лидер у региону у привлачењу страног капитала.

Разлог су јефтина радна снага, бројни међудржавни споразуми који омогућују продају робе произведене у Србији без царине, повољна пореска политика и подстицаји које држава даје за отварање нових радних места. И до 10.000 евра по новозапосленом раднику.

"У Србији је имплементиран врло једноставан и ефикасан систем подстицаја за стране и домаће инвеститоре и то су до сада препознале бројне компаније, преко 110 компанија и Србија", рекао је Бојан Јанковић заменик директора СИЕПЕ.

Јанковић је истакао да за разлику од неких земаља које су имплементирале систем подстицаја, код нас је то жива ствар и додао да је додељено 47 милиона евра у последње три и по године страним и домаћим компанијама за њихове инвестиционе пројекте у Србију.

Беспотребне процедуре 

Када дођу у Србију, страни инвеститори највише се жале на предуге и беспотребне процедуре. Ипак са тим проблемом срећу се и у другим земљама у окружењу.

Што због кризе, што због лошијих услова пословања, инвестиције у Босни и Херцеговини у последње две године драстично су смањене.

Прошле године у привреду БиХ уложено је само 500 милиона евра, а ове године тек неколико десетина милиона.

Игор Гавран из Спољнотрговинске коморе БИХ рекао је да је оно у чему БИХ, без обзира на врло повољну законску регулативу дефинитивно заостаје у односу на неке земље регије је, ефикаснији рад администрације, повољност пословног окружења у смислу правне сигурности улагача, која у основном смислу постоји

"Ипак судски систем и администрација дефинитивно требају реформу и требају унапређења да би се природни потенцијали искористили и да би БИХ из умерене повољног прерасла у атрактивно подручје за инвестирање", навео је Гавран.

Хрватска поставља високе захтеве 

За разлику од пре неколико година, Хрватска губи на атрактивности. Тамошњи аналитичари објашњавају да се, како се земља приближава чланству у ЕУ, трошкови пословања повећавају.

"Хрватска има релативно високе трошкове радне снаге и у том погледу не може бити интересантна страним улагачима", рекао је економиста Дамир Новотни.

Новотни је рекао да са друге стране Хрватска има друге предности, када се ради о ренти положаја која привлачи стране инвеститоре, пре свега у туризму и ту су биле велике инвестиције, у другим секторима су инвестиције биле ниске, поготово гринфилд инвестиције.

"У односу на друге земље, локална самоуправа у Хрватској поставља прилично високе захтеве у погледу трошкова комуналног опремања земљишта на којем би се инвестиција одвијала", невео је Новотни.

Одлука да се земљиште у Србији бесплатно уступа стратешким инвеститорима требало би додатно да повећа прилив страног капитала у земљу.

То би значило нове послове и нова запошљавања. Иако са две милијарде долара страних инвестиција годишње Србија предњачи у односу на земље окружења, чини се да грађани немају много користи.

Број незапослених се повећава, а са просечном платом од око 320 евра, Србија је међу најсиромашнијима у региону.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво