Руски пожари запалили берзе

Цена пшенице на светским берзама и даље расте и могла би да достигне 10 долара за бушел. Аналитичари тврде да је реакција тржишта пренаглашена, по диктату финансијских кругова.

Најављени прекид извоза житарица из Русије довео је до рекордног скока цене пшенице на светским берзама. Цена ове сировине и даље расте, због страховања да ће пример Русије, која је привремено забранила извоз пшенице због изузетног пада рода, следити и друге земље.

Москва је најавила да ће на ембарго извоза житарица позвати и велике произвођаче, Белорусију и Казахстан.

"Обустава руског извоза значи да долази до новог мешања карата на међународном тржишту пшенице", кажу европски трговци житарицама.

Од почетка јула пшеница је на тржишту у Чикагу поскупела 69 одсто, а на тржишту у Паризу за 58 одсто.

Цена пшенице на светским берзама могла би да достигне 10 долара за бушел.

"Предвиђали смо да ово може да се догоди због пожара у Русији и слабијег рода. Сада се показало да су гласине биле тачне", рекао Ален Накмен, аналитичар из Њујорка.

Светски медији питају се да ли прекид извоза може да доведе до глобалне прехрамбене кризе. Аналитичари одговарају да је реакција тржишта пренаглашена, по диктату финансијских кругова.

"Још не знамо на чему смо, шпекуланти могу да раде шта хоће. Наравно да су снабдевачи забринути где ће да купују житарице. Ако буде несташице пшенице, поскупеће брашно, онда хлеб и све што иде уз то. Али, све је то, под знаком питања", рекао је Дејвид Нуик, аналитичар из Велике Британије.

О томе размишљају и последњи у ланцу производње пре потрошача.

"Немамо много маневарског простора. Покушаћемо паметније да организујемо посао, како да појефтинимо производњу због поскупљења брашна. А ако превише поскупи, мораћемо да повећамо цене производа", рекао је Ран Авидан, пекар из Велике Британије.

"Нас не погађа, ми хлеб правимо, па правимо. Али муштерије неће бити срећне. С друге стране, сви подижу цене. Брашно, путер, јаја, све поскупљује све време", рекао је Себастијан Леј, пекар из Француске.

"Штета ако поскупи, али ја нећу да мењам своје навике. Колико год да кошта багет хлеба, ја ћу га и даље куповати", каже Изабел Шарути из Париза.

Највећа тржишта руских житарица су Еипат, Турска, Иран и Либија. У Русији, забрана извоза ступа на снагу 15. августа, а биће на снази до краја године. Ипак, највећи светски извозник жита је Америка, која предвиђа рекордну жетву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво