Благи привредни опоравак Србије

Европска комисија оценила да је у Србији у првом тромесечју 2010. године дошло до благог привредног опоравка и раста бруто домаћег производа. Незапосленост и даље у порасту.

У првом тромесечју 2010. године у Србији је дошло до  благог привредног опоравка и раста бруто домаћег производа (БДП) од 0,8 одсто, оценила је Европска комисија.

У јулском извештају Комисије у Бриселу, у који је имала увида агенција Бета, наводи се да је незапосленост и даље велика, близу 20 одсто радно способног становништва и у порасту.

"Прилагодљивост привреде изгледа да ће бити већа, будући да је раст производње утемељен све више на повећању извоза, него на домаћој потражњи, што је традиционална покретачка снага српске економије", наводи се у анализи.

Извесном расту српског БДП-а су, наводи се, допринели транспорт, посредничке финансијске услуге, али и индустрија која је у сталном успону.

Индустријска производња у Србији је у првих пет месеци ове године порасла 5,4 одсто у поређењу сa 2009. годином, кад је забележен пад од четири одсто.

Европска комисија је навела да су нето зараде у првих пет месеци ове године биле 2,4 одсто веће него у истом периоду 2009. године.

Инфлација је за пет месеци 2010. године пала на 3,7 одсто, а процене власти у Београду су да би до краја године морала да се креће између четири и осам одсто.

Наводи се и да ће за отплату спољног дуга Србије у 2010. години бити потребно нешто мање новца, 7,36 милијарди евра, уместо 8,54 милијарде.

То ће бити могуће, навела је Европска комисија, захваљујући очекивањима да ће платни дефицит Србије бити смањен и да су резерве српске централне банке стабилне.

Како се наводи у извештају, у Србији је дошло до видљивијег пораста извоза од 18,1 одсто, мада је и увоз поново донекле у расту.

Покривеност српског увоза извозом порасла је на 56 одсто. Потребе за попуну буџета Србије ће, међутим, бити веће јер се установило да ће буџетски дефицит достићи 4,8 одсто БДП, уместо очекиваних 4,1 одсто.

Прилив директних страних инвестиција у паду 

У економској анализи извршног тела Европске уније напомиње се да је прилив директних страних инвестиција (ФДИ) у Србију у сталном паду и да је у првом тромесечју ове године износио 284 милиона евра, што је упола мење него у истом периоду прошле године.

Европска комисија је навела и да је Међународни монетарни фонд 28. јуна одобрио ревизију стенд-бај аранжмана од око три милијарде евра са Србијом, што је омогућило да се Србији стави на располагање четврта рата кредита од 383,2 милиона евра.

Европска комисија је упозорила да је незапосленост у Србији у порасту наводећи да је у априлу број запослених у српској привреди смањен за 3,5 одсто, "чиме је тај број пао на историјски најнижи ниво од милион и 850.000 запослених".

Према подацима владе у Београду, додаје се у извештају, у априлу ове године је незапосленост у земљи достигла стопу од 19,5 одсто, у поређењу са 17,4 одсто у октобру 2009.

Укупан спољни дуг земље је почетком године износио 24 милијарде евра и представљао 70,5 одсто БДП. Јавни дуг Србије је наставио да расте и достигао 10,5 милијарди евра у мају, што представља 31,9 одсто БДП, наводи се у анализи Европске комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво