Распродаја - прилика или превара?

Док трају сезонске распродаје са ценама обуће и одеће нижим и до 70 одсто, стручњаци упозоравају купце да буду опрезни. На плакатима често не пише на које се производе снижење односи, јер код нас не постоји систем контроле, упозоравају из Удружења потрошача.

Док се најављује поскупљење основних животних намирница, а куповна моћ грађана опада, у Београду су, ових дана, велике распродаје.

Док трговци бележе повећан промет, купци треба да буду опрезни. На излозима већине продавница одеће и обуће налазе се слични натписи - снижење до 30, 50, па чак и до 70 одсто. За неке је то једина прилика да обнове гардеробу.

Анкетирани грађани углавном су сложни да цене јесу ниже, али не и довољно јефтине.

У београдским радњама могу се наћи мајице по цени од 300 динара, сукње, чак и хаљине које после снижења коштају 500 динара. Али, када на излогу пише снижење до неког процента, купци треба да буду опрезни, јер то значи да није баш све у радњи јефтиније за, на пример, 70 одсто.

"Шта значи до 70 одсто, може да значи и 10 и 5, а можда значи и 70 одсто", објаснио је Горан Паповић, председник Националне организације потрошача.

Паповић је додао да на плакатима не пише на које артикле се односи снижење и истакао да код нас не постоји систем контроле.

"Тржишна инспекција не ради свој део посла и многи трговци управо због тога, свесни чињенице да нема довољно инспектора, да могу да преваре инспектора, можда на један или два производа снизе цену, а остали артикли немају снижење", изјавио је Паповић.

Било да су снижења 10 или 70 одсто, трговци су увек на добитку, кажу стручњаци. Снижена цена робе често је и реална, а трговци зарађују на великим маржама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво