Испит за нови закон о грађевини

Закон о подстицају грађевинске индустрије донет како би се превазишла криза у тој области. На страховања да ће бити злоупотреба, из Грађевинске дирекције Србије одговарају да ће градити компаније које дају најнижу цену.

Недавно усвојени Закон о подстицају грађевинске индустрије до 2011. године изазива доста полемике у јавности. У ресорном министарству тврде да су га донели како би се превазишла криза у тој области, опстала домаћа грађевинска предузећа, утрошиле залихе грађевинског материјала и сачувала радна места.

На сајту Министарства животне средине и просторног планирања региструју се српске грађевинске компаније које желе да учествују на будућим тендерима које финансира држава.

Са тог списка, Грађевинска дирекција Србије изабраће и позивати извођаче да им доставе понуде, најпре за градњу стамбено-пословног комплекса на локацији бивше касарне "4. јули", на Вождовцу. То ће бити и први испит за Закон о подстицању грађевинске индустрије.

"Сматрам да ће тржишни услови то регулисати, да ће све бити регуларно, а посла има толико много да ће моћи целокупна оператива да се упосли", рекао је Светислав Симовић, директор Високоградње "Енергопројекта".

У Грађевинској дирекцији Србије кажу да ће цена квадратног метра стана на Вождовцу бити и нижа од максимално дозвољених 1.290 евра.

На примедбе да се извођачи неће бирати на тендеру, што отвара могућност за корупцију, у дирекцији тврде да и за то имају решење.

"То, практично, значи да ће се примењивати поступак са погађањем без претходног објављивања. Такође, постоји обавеза да се, када је у питању пројектовање, позове најмање пет пројектаната за извођење 10 грађевинских предузећа", рекао је Драган Грујић, директор Грађевинске дирекције Србије.

Локалне власти бирају наповољније извођаче

Програм помоћи грађевини предвиђен је за све градове у Србији који желе да граде станове, обнове болнице и школе, али и спортске објекте.

Влада је одредила максималне продајне цене за сваки град, а на локалним властима је да, поштујући Закон о јавним набавкама, и изаберу најповољније извођаче.

"Ми се надамо да ћемо, током следеће недеље, донети прве одлуке и о отпочињању поступка јавних набавки, да би грађевинска сезона најзад почела. Захваљујући овим средствима, које је држава обезбедила и продуковала, један број пројеката које ће финансирати, заинтересованост фирми је огромна", рекао је Оливер Дулић, министар животне средине и просторног планирања.

И земље Европске уније помажу своје грађевинске компаније. "Италијанска влада донела је мноштво мера, а за ову годину је усвојен финансијски план подршке грађевинској индустрији, вредан око 11 милијадрди евра. Њиме је предвиђена градња аутопутева, тунела, стамбених зграда, школа у оквиру буџета", рекао је Паоло Тоски, економски саветник у италијанској амбасади.

Иако су банке у Србији, прошле године, имале добит око 200 милиона долара, тек њих седам потписало је програм кредитирања пројектног финансирања са ресорним министарством. Од банкара нисмо успели да сазнамо да ли су уопште одобравали кредите грађевинским фирмама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво