Народна банка брани курс

Извршни одбор Народне банке Србије повећао референтну каматну стопу са 8 на 8,5 одсто. Економисти оцењују та би та мера требало да стабилизује курс динара према евру и смањи притисак на инфлацију.

Народна банке Србије повећала је данас референтну камату за 0,5 процентних поена, на 8,5 одсто годишње, због процене да је међугодишња инфлација у јулу већа од очекиване.

Извршни одбор централне банке проценио је да је повећање референтне стопе потребно, како би се остварили средњорочни циљеви у погледу инфлације, од 4,5 одсто плус минус 1,5 одсто, за крај 2011. и четири одсто плус минус 1,5 одсто, за крај 2012. године.

Економски стручњаци оцењују да би та мера требало да стабилизује курс динара према евру и смањи притисак на инфлацију.

Горан Николић сматра да је повећање референтне каматне стопе за само 0,5 процентних поена сигнал пословним банкама да је Народна банка Србије спремна да значајно пооштри монетарну политику и да интензивније брани курс.

Николић је истакао да је битно да се код пословних банака створи антиципација да ће НБС бранити курс и да не очекују даље слабљење домаће валуте, да би повећале своју изложеност у динарима.

"Сада можемо да очекујемо успоравање пада динара. Ако финансијски сектор антиципира да ће курс да пада, онда избегава позицију у динарима, да не би правио губитке. Није више реално очекивати неки значајнији пад динара. Инфлација је угрожена и НБС ће сада интервенисати", оценио је Николић у изјави агенцији Танјуг.

Стабилизација девизног курса

Члан Извршног одбора Сосијете женерал банке Соња Миладиновски оценила је да је повећање референтне каматне стопе добра мера коју је банкарски сектор мање-више очекивао.

"НБС прати кретање инфлације и има простора у својој пројекцији за одређене нивелације у правцу подизања, или спуштања репо стопе", објаснила је Соња Миладиновски.

"Повећање референтне каматне стопе ће, између осталог, позитивно утицати и на кретање девизног курса, у смислу неке његове даље стабилизације", истакла је чланица Извршног одбора Сосијете женерал банке.

Претходна промена референтне каматне стопе НБС била је 11. маја, када је снижена са 8,5 на осам одсто, а од почетка 2010. референтна камата је смањена укупно за један и по процентни поен. 

Централна банка као референтну камату користи каматну стопу на двонедељне репо операције. У репо операцијама НБС продаје хартије од вредности уз обавезу да их у одређеном року откупи уз камату.   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара