субота, 18.07.2009, 13:44 -> 14:19
Ћуреће месо све траженије
Расте потражња за ћурећим месом код нас и у свету. Учешће те врсте меса у укупној потрошњи меса бележи раст и у великој мери заузима место свињског и пилећег меса. Ћуретина је веома здрава за функционисање имуног система.
У последње време у развијеним земљама западне Европе, Америци па и код нас веома је исплативо гајити ћурке јер је ћуреће месо све траженије. Ђорђе Пушин на својим фармама у Чантавиру надомак Сенте има 70 музних крава и око 2.500 ћурака у тову и каже да и ове године има познатог купца за товне ћурке.
Пушин је рекао да се ове две производње изузетно надопуњују, али да из године у годину повећава број ћурака јер је тај посао све исплативији. То може бити добра идеја и за заснивање нових мини фарми.
Исплативост ћуркарске производње препознао је и Ласло Бенчик који располаже са скупоценим родитељским јатом од 2.000 комада.
Носивост је око 75 одсто и дневно скупи око 1.700 јаја, располаже и инкубаторском станицом великог капацитета.
Добар квалитет ћурећег меса огледа се у високом проценту протеина, веома повољном амино киселинском саставу, ниском садржају масти и великом уделу гвожђа, цинка и витамина Б комплекса.
У Србије се годишње утови око милион комада и произведе око 10.000 тона ћурећег меса.
Иначе учешће ћурећег у укупној потрошњи меса у свету бележи раст и у великој мери заузима место свињског и пилећег меса.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар