Ћуреће месо све траженије

Расте потражња за ћурећим месом код нас и у свету. Учешће те врсте меса у укупној потрошњи меса бележи раст и у великој мери заузима место свињског и пилећег меса. Ћуретина је веома здрава за функционисање имуног система.

У последње време у развијеним земљама западне Европе, Америци па и код нас веома је исплативо гајити ћурке јер је ћуреће месо све траженије. Ђорђе Пушин на својим фармама у Чантавиру надомак Сенте има 70 музних крава и око 2.500 ћурака у тову и каже да и ове године има познатог купца за товне ћурке.

Пушин је рекао да се ове две производње изузетно надопуњују, али да из године у годину повећава број ћурака јер је тај посао све исплативији. То може бити добра идеја и за заснивање нових мини фарми.

Исплативост ћуркарске производње препознао је и Ласло Бенчик који располаже са скупоценим родитељским јатом од 2.000 комада.

Носивост је око 75 одсто и дневно скупи око 1.700 јаја, располаже и инкубаторском станицом великог капацитета.

Добар квалитет ћурећег меса огледа се у високом проценту протеина, веома повољном амино киселинском саставу, ниском садржају масти и великом уделу гвожђа, цинка и витамина Б комплекса.

У Србије се годишње утови око милион комада и произведе око 10.000 тона ћурећег меса.

Иначе учешће ћурећег у укупној потрошњи меса у свету бележи раст и у великој мери заузима место свињског и пилећег меса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. јул 2025.
36° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом