Почела набавка дрва и угља

За разлику од претходних година ове јесени на стовариштима угља и дрва очекују се велике гужве. Снабдевачи кажу да је већ сада интересовање за куповину огрева 30 одсто веће него ранијих година. Најављују и поскупљење угља из увоза за најмање 10 одсто.

На стовариштима крајем јула и почетком августа ранијих година није било велике продаје огрева. Овог лета грађани су у набавку угља и дрва кренули доста раније.

Интересују се и они који се до сада нису грејали на чврст огрев. Плаше се, кажу, да неће моћи да се греју само на струју и гас, јер су им рачуни и сада високи, па купују који кубик дрва и тону-две угља.

"Тражња је повећана сигурно за једну трећину. Велико је интересовање људи у односу прошлу и раније зиме", рекао је Томислав Пауновић са стоваришта "Копаоник" из Београда.

На београдским стовариштим за сада има свих врста угља и редовно пристижу нове количине. Међутим, неки приватни снабдевачи у унутрашњости већ се жале да не могу да подмире све захтеве грађана.

"За разлику од претходних година ситуација са снабдевањем је нешто лошија. Једноставно угља нема довољно да се задовоље тренутне потребе", рекао је Саша Лазић из предузећа "Груја огрев" у Шапцу.

Кубик дрвета кошта од 3.000 до 4.500 динара. Најефтинији угаљ је Колубара око 4.000 динара, али се више купују Костолац, тона је 4.400 и Вреоци око 8.600.

Најскупљи је руски камени угаљ тона кошта око 16 хиљада а за Бановић и Ђурђевик плаћа се од 10 до 11 и по хиљада динара.

На стовариштима најављују да ће због курсних разлика најкасније десетак дана морати да подигну цене угља из увоза. Тако ће Руски и угаљ из који стиже из Босне и Херцеговине поскупети за око 10 одсто.

Угаљ из домамаћих рудника, како истичу снабдевачи остаће на садашњим ценама до краја године јер су већ они већ повећали цене у априлу.

Повољност коју нуде снабдевачи је куповина преко синдиката и одложено плаћање до краја године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара