Шпанци граде на Старој планини

Шпанске компаније изградиће шест хотела, са 900 лежајева, на Старој планини. У плану изградња још две четвороседне жичаре и прве гондоле у Србији. Министар Динкић најавио инвестиције од око 60 милиона евра у наредних годину и по дана.

Министартво економије Србије потписало је споразуме са три шпанске компаније које ће учествовати у развоју хотелског комплекса и туризма на Старој планини.

Споразуме са компанијама "ХГ хотелс", "Сол мелија" и интернационалним инвестиционим фондом "Сигма капитал менаџмент" потписао је министар економије Србије Млађан Динкић, који је том приликом обишао радове на изградњи хотелског комплекса на Јабучком равништу.

Динкић је истакао да ће инвестиције у развој туристичког центра на Старој планини у наредних годину и по бити између 50 и 60 милиона евра.

"Јавно предузеће Стара планина ће до краја 2011. године на Јабучком равништу изградити три хотела категорије четири звездице и укупног капацитета око 450 лежајева, који ће бити у власништу Србије, а шпанска компаније "ХГ хотелс" ће управљати њима", рекао је Динкић.

Како је прецизирао, Шпанци ће тим хотелима управљати најмање у периоду од пет година.

Динкић је навео и да ће Јавно предузеће Стара планина и "Сигма капитал менаџмент" формирати заједничко предузеће за изградњу још три хотела, капацитета око 450 лежајева.

Према његовим речима, српско јавно предузеће ће обезбедити инфраструктуру и земљиште, "Сигма капитал менаџмент" ће финасирати изградњу, а "Сол мелиј"а ће управљати хотелима.

Динкић је рекао да Шпанија до сада није улагала у туризам у Србији и изразио задовољство што су се инвеститори из те државе одлучили да баш за инвестицију на Старој планини, која је у најнеразвијенијем делу Србије.

"Стара планина ће за источну Србију постати оно што је Златибор за западну Србију, а Копаоник за централну", оценио је Динкић. 

Улагања у скијашку инфраструктуру 

Министар је навео да ће се на Старој планини континуирано улагати у скијашку инфраструктуру и поред постојеће две жичаре биће изграђене још две четвороседне жичаре, а до краја наредене године и прва гондола у Србији.

Динкић је рекао да ће бити уређено 20 километара скијашких стаза и до краја 2011. године на 10 километара стаза биће омогућено покривање вештачким снегом.

Компанија "ХГ Хотелс" која има више од 25 година искуства у хотелској индустрији има хотелске ланце и апартманска насеља у најпознатијим туристичким местима Шпаније - Канарска острва, Тенерифе, Сиера Невада, Ла Молина.

"Сол мелија" је водећи светски оператор луксузних хотелских комплекса и управља са више од 300 хотела у 30 земаља света и има више од 35.000 запослених.

"Сигма капитал менаџмент" је до сада саградио четири одмаралишта у Бугарској, површине 260.000 квадратних метара и тиме инвестирао више од 150 милиона евра. Све инвестиције те компаније пројектује лидер у хотелској архитектури - фирма WATG.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара