Почетак радова на Коридору 11

Радови на делу аутопута Београд-Јужни Јадран, од Уба до Лајковца, отворени у селу Непричави, код Лајковца. Министар Милутин Мркоњић истакао је да ће будући Коридор 11, чији је та деоница део, повезивати Србију са Црном Гором, Италијом и Румунијом.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић свечано је означио почетак радова на изградњи дела Коридора 11, од Лајковца до Уба, у дужини од 12,5 километара. На тој деоници биће изграђено 12 мостова, а рок за завршетак радова је 17 месеци.

Почело је остваривање "дугогодишњег сна" о повезивању Србије и Црне Горе савременим аутопутем, нагласио је Мркоњић, истичући да се аутопут Београд-Јужни Јадран, од Бољара, на граници са Црном Гором, наставља на модерну саобраћајницу која се гради у Црној Гори до Бара, што Србији обезбеђује везу са Баријем у Италији.

На свечаности у селу Непричави, у општини Лајковац, Мркоњић је рекао да је, у наредне четири године, планиран завршетак аутопута од Београда до Чачка, који је део магистрале ка Јужном Јадрану.

У Непричави ће бити и укрштање будуће обилазнице око Лајковца, са петљом за укључење магистралног пута Ваљево-Београд на аутопут Београд-Јужни Јадран.

У следеће четири године, планиран је завршетак деонице до Бара, односно до Бољара са српске стране, јер је Црна Гора већ почела да гради своју деоницу саобраћајнице према Бару, додао је министар, нагласивши да је будући Коридор 11 значајан за око пет милиона становника Србије.

До краја године, треба да почну радови на још две деонице, и то од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига. Њихова изградња биће финансирана из буџета Србије, или иностраним кредитима, рекао је Мркоњић.

Из државног буџета је за радове издвојено 73 милиона евра. Радове изводи конзорцијум домаћих фирми у којем су Предузеће за путеве (ПЗП) "Београд", београдски "Планум" и "Путеви Ужице". Планирано је да на изградњи ради више од 1.000 радника, а рок за завршетак посла је 17 месеци.

Министар Мркоњић је поновио да ће, 1. септембра, почети да ради ново јавно предузеће "Аутопутеви Србије" које ће управљати и будућим Коридором 11.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара