Кинези улажу у српску енергетику

Једна од највећих кинеских енергетских компанија, "Чајна Гводијен корпорејшен" (China Guodian Corporation) спремна да учествује на тендерима за изградњу енергетских постројења у Србији.

Представници Владе Србије и руководства компаније "Чајна Гводијен корпорејшен" (China Guodian Corporation) изјавили су, после разговора у Београду, да је та кинеска компанија спремна да учествује на тендерима за изградњу енергетских постројења у Србији.

Министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић, на конференцији за новинаре, рекао је да су разговарали о улагањима у хидроцентралу "Бистрица" и учешћу на тендеру за изградњу термоблока рудника "Штаваљ", који ће, како је навео, бити брзо расписан.

Шкундрић је навео да су разговарали и о заједничкој изградњи хидроцентрале "Ђердап 3".

"Једна од тема разговора била је и изградња постројења за производњу струје на ветар. Кинеска компанија је заинтересована да са српским приватним компанијама ради на изградњи таквих постројења у Србији", навео је Шкундрић.

Министар је рекао да кинеска компанија има довољно новца и искуства да сама финансира и изгради енергетска постројења, али и додао да долазе у обзир сви аранжмани за које Србија може имати интереса.

"Кина има договорено стратешко партнерство са Србијом и жели да даље унапређује економске односе са нашом земљом", нагласио је српски министар енергетике и додао да ће са представницима те компаније у најскорије време имати поновне разговоре, како би били постигнути конкретнији договори и договорени детаљи будућих аранжмана.

"Чајна Гводијен корпорејшен" је међу најуспешнијима у свету из области енергетике и прошле године је остварила промет од 18,7 милијарди евра и профит од милијарду евра.

Кинеску делегацију је предводио потпредседник коорпорације Ћиао Бопинг.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије