"Фијат" остаје у Србији

План премештања дела производње у Крагујевац, не умањује перспективе "Фијата" у Торину, изјавио Серђо Маркионе, извршни директор те компаније, на састанку са представницима италијанских власти и синдиката.

Извршни директор "Фијата" Серђо Маркионе, у Торину, на састанку са представницима италијанских власти и синдиката, потврдио је да "Фијат" остаје у Србији.

Маркионе је истакао да премештање производње нових модела аутомобила те компаније у Србију неће бити на штету италијанског постројења Мирафјори у Торину.

Извршни директор "Фијата" такође је инсистирао на неопходности дефинитивног одговора овдашњих радника и синдиката на понуђени план.

"Одговор може да буде само да или не, односно прихватање или одбијање", нагласио је Маркионе на састанку.

Серђо Маркионе је, крајем прошле седмице, најавио да ће та компанија производњу нових модела "фијат идеја" и "ланча муза" пребацити у Србију, зато што је у Италији имала проблема са синдикатима, а у Крагујевцу може да обезбеди несметану и сигурну производњу.

"Ми не претимо, али нисмо спремни да доведемо у опасност опстанак компаније. Морамо имати гаранције да фабрике могу да функционишу", поручио је Маркионе, указујући да постоје алтернативе за обезбеђивање производње у торинској фабрици.

Маркионе, који такође руководи америчком групацијом "Крајслер", указао је да је Италија једина земља на свету где групација "Фијат" у целини послује с губитком, пренео је Ројтерс.

Састанку су присуствовали и италијански министар рада Маурицио Сакони, председник региона Пијемонт Роберто Кота и градоначелник Торина Серђо Кјампарино.

Градоначелник Торина упозорио је да би индустријски план, у економском погледу, "био неодржив", ако би била угашена производња у фабрици Мирафјоре, пренела је Анса.

Представници синдиката на састанку су поновили своје противљење премештању производње у друге земље.

Влада Италије је позвала "Фијат" да задржи производњу у Мирафјорију, указавши да то потенцијално доводи у питање будућност Италије као индустријског центра, али није пружила конкретне подстицаје тој компанији.

"Фијат" је, сем преговора о Мирафјорију, такође ангажован око спровођења новог споразума са синдикатима у свом погону у Помиљану, близу Напуља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара