Трампа - имовина за тужбу

Потпредседник "Делта холдинга" Драган Филиповић позвао председницу УО и директорку "Југохемије", Милку Форцан и Смиљку Милеуснић-Аџић да врате имовину те фирме, како би холдинг повукао све тужбе против њих. Правне радње око оснивања "Југохемија менаџмента" спроведене у складу са законом, саопштила Милка Форцан.

"Делта холдинг" је најавио да је спреман да повуче све тужбе за заштиту имовине "Југохемије" уколико председница Управног одбора и директорка те фирме, Милка Форцан и Смиљка Милеуснић-Аџић врате ту имовину.

Потпредседник "Делта холдинга" Драган Филиповић је на конференцији за новинаре позвао сестре Форцан и Милеуснић-Аџић да без одлагања пониште "нелегалне поступке којима су отуђиле имовину Југохемије", компаније која је део "Делта система".

Случај око отуђења имовине Југохемије започео када је "Делта холдинг" тражио увид у пословање "Југохемије" и "Делта стара", којима је управљала Милка Форцан, навео је правни заступник "Делте" Ненад Поповић.

Представници "Делта холдинга" су изјавили да бивша потпредседница компаније покушава да онемогући увид у пословање "Делта стара", која је већински власник "Југохемије", као и саме "Југохемије", "које је она искључиво водила".

"Делта стар" је, према подацима Централног регистра хартија од вредности, власник 77 одсто капитала Југохемије. У компанији "Делта стар" удео од 60 одсто има кипарски "Хемслејд", а 40 одсто има "Форм комјуникејшнс", фирма регистрована у Делаверу за коју се верује да припада Милки Форцан.

Покретање судских поступака изазвано је поступком фирме "Форм комјуникејшнс" и управе "Југохемије", који су приликом оснивања фирме "Југохемија менаџмент", срачунато увећали удео компаније "Форм комјуникејшнс", у власништву Милке Форцан, а умањили удео "Југохемије", навео је Поповић.

У "Југохемију менаџмент", компанија "Форм комјуникејшнс" унела је свој удео у компанији "Делта стар", који је за ту потребу процењен на 12 милиона евра, иако према вредности активе те компаније вредност тог удела нема вредност већу од 2,56 милиона евра, указао је он.

"Југохемија" је у новоосновану фирму унела је две своје зграде. Квадратни метар простора вреди 360 евра у једној, односно 1.400 евра у другој згради, иако се обе налазе у строгом центру Београда, па је улог "Југохемије" смишљено је умањен на 3,99 милиона евра, иако те некретнине вреде око 11 милиона евра, објаснио је Поповић.

Тиме је скоро цела имовина "Југохемије" пребачена у ново предузеће које је на истој адреси и регистровано је за исту делатност, рекао је Поповић. Он је позвао Форцанову и Милеуснић-Аџић да предузму све радње ради поништавања отуђења имовине "Југохемије", како би се вратило пређашње власничко стање.

Форцан: Покушај дискредитовања мене и моје сестре

Председница Управног одбора "Југохемије" Милка Форцан није отуђила имовину те компаније, изјавио је адвокат Александар Лојпур, правни заступник Форцанове.

"Не разумем шта траже да се врати. Милка Форцан и њена сестра Смиљка Милеуснић-Аџић, генерални директор "Југохемије", нису отуђиле никакву имовину и немају шта да врате", рекао је Александар Лојпур.

Правне радње око оснивања компаније "Југохемија менаџмент" спроведене у складу са законом, саопштила је Милка Форцан.

"Све информације које се пласирају везано за ову тему су покушај дискредитовања мене и моје сестре Смиљке Милеуснић-Аџић у јавности", рекла је она, поводом изјава које представника компаније "Делта Холдинг".

"Као неко ко непуних 20 година ради у привреди, и до сада није никад прекршио ни један закон, потпуно је бесмислено мислити да бих данас учинила нешто против закона. На оснивању ове компаније радио је тим адвоката који је заштитио интересе 'Југохемије'", навела је Форцан у саопштењу.

Уговор о позајмици између "Југохемије" и "Делта стара", који је дуже време био на снази и који је заведен у свим билансима који су улазили у консолидовани биланс "Делта холдинга", свакако су били доступни и предочени свим органима управљања и финансијским службама у "Делта холдингу".

"Покушај пласирања информације да председник компаније није био упознат са износом позајмице је сраман и то је све што по овом питању имам да кажем", саопштила је Форцан.

"Делта стар" је поднео кривичне пријаве против Форцанове, председнице УО "Југохемије", њене сестре Милеуснић-Аџић, директорке тог предузећа, и Звездана Ћосића, члана УО, јер су имовину "Југохемије" пребацили као основни оснивачки капитал новоосноване фирме "Југохемија менаџмент", а затим га препустили фирми "Форм комјуникејшнс", чији је директор Форцанова.

Александар Лојпур је потврдио да је Милка Форцан поднела кривичну пријаву против власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића и његових сарадника због лажног пријављивања и злоупотребе службеног положај у намери да наведу "Југохемију" да одустане од наплате 600 милиона динара дуга "Делта стара".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво