Јубилеј Хидроелектране на Ђетињи

И после 110 година Хидроелетрана на Ђетињи у Ужицу још увек производи струју. Србија има план повећања производње струје из обновљивих извора, рекао министар енергетике Петар Шкундрић.

Хидроелетрана на Ђетињи у Ужицу почела је да ради 20. јула, пре 110 година. Данас је туристича атракција и још производи струју.

Поводом јубилеја, старе елетране, на Мећавнику се одржава Међународна конференција о обновљивим изворима енргије.

Министар енергетике пручује да без енергије нема развоја земље и да Србија има план повећања производње струје из обновљивих извора.

Хидроелетрана на Ђетињи је прва елетрична цетрала по Теслиним приципима изграђена у Европи, а друга у свету, после Нијагаре. Ту је и "Сименс" први и једини пут на својој опреми исписао назив компаније на ћирилици.

Ради очувања животне средине, у наредних седам година, Влада је планиранла веће коришчћење енергије, ветра, сунца, биомасе, а посебно хидропотенцијала земље.

"Србија је на том плану издала довољан број енергетских дозвола за нови инвестициони циклус, тренутно у нивоу од преко 500 милиона евра, уколико би се одмах изградили они капацитети на рекама, за које су енергетске дозволе дате", рекао је министар енергетике Петар Шкундрић.

Из Европске уније најављују да ће и даље помагати српску енергетику, а већ је инвестирано пола милијарде евра. Европа се, како истичу званичници из Брисела бори, да одреди ко може да буде заштићени потрошач енергената, а истовремено да заштити природу.

"Србија има више шанси, у односу на друге земаље да користи чисте технологије и има највише енергије из обновљивих извора, много више него, рецимо, Чешка. Све земље региона планирају чврће повезивање далеководима и већу производњу зелених киловата", рекао је Мирослав Рансдорф из Парламента ЕУ.

Према речима министра енергетике Републике Српске Слободана Пухалца, две трећине хидропотенцијала је спремно за инвестирање.

"Први приоритет биће пројекат Горње Дрине, наслоњен на Дрину и Сутјеску. Иначе Дрина је спојни елемент Србије и Републике Српске и све што будемо радили биће везано за Србију", рекао је Пухалац.

Није случајно и што се Међународна конференција о обновљивим изворима енергије одржава баш на Мокрој Гори јер је то и родно место инжењера Аћима Стевовића, који је пројектовао хидроелетрану на Ђетињи.

И Емир Кустурица је покренуо пројекат за градњу нове мини хидроцентрале.

На конферецији ће бити представљени пројекти већег коришћења обновљивих извора енергије у Србији, али и начини и извори финасирања јер је то проблем не само у Србији већ и читавом региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво