Веће камате на кредите у еврима

Стручњаци очекују веће камате на кредите у еврима и швајцарским францима. Клијенти који су узели стамбене позајмице у швајцарским францима, имају још једну муку - да ли да пређу на кредите у еврима.

Како криза буде јењавала, треба рачунати на веће камате на кредите у еврима и швајцарским францима. Раст се, кажу стручњаци, очекује због тога што ће се Европска унија тако борити против инфлације у еврозони.

Не само што се рата за кредите у еврима увећава како динар слаби, већ опасност вреба и од раста еурибора, основне камате на кредите у еврима, која се формира на европском банкарском тржишту. Та камата никада није била нижа - један одсто, а пре кризе износила је максималних пет процената.

Професор Економског факултета Ђорђе Ђукић очекује благи скок до краја године, вероватно 1,2 или 1,3 процента, што, према његовим речима, неће битно утицати на рату кредита.

Међутим, Ђукић сматра да ће, за две-три године, доћи до осетнијег скока еурибора, од 2 до 3 процента, што је двоструко веће оптерећење оног дела уговора који се односи на еурибор.

Оне који су се задужили у швајцарским францима такође чека раст камате, такозваног либора, који је пао на око један одсто.

Међутим, ти клијенти тренутно имају велику дилему да ли им се исплати да пређу на кредит обрачунат у еврима, јер су им се рате повећале услед јачања франка према евру.

"То је нешто што се, свакако, саветује, јер доводи до смањена рате или продужења рока отплате кредита. Пре тог корака, саветујемо грађанима да се распитају о свим трошковима који су могући", рекао је уредник сајта "Каматица" Душан Узелац.

Чињеница је да ти трошкови могу да буду и неколико хиљада евра, јер банке, у случају преласка на евро, траже исту докуметацију као да се узима нови кредит.

"Можда је једно од решења да се у банкарском сектору договоримо да такву једну варијанту поједноставимо, пре свега са становишта документације у вези са Националном корпорацијом за осигурање кредита, да не буде додатни трошак прелазак из једне у другу валуту", рекао је члан Извршног одбора "Хипо алпе адриа банке" Мирко Шпановић.

Без обзира на то да ли сте се задужили у еврима, швајцарцима или динарима, увек треба да рачунате и на маржу коју банке наплаћују.

Стручњаци кажу да би и она могла да се повећа, бар за нове кредите, како би банке тиме покриле губитке настале због све већег раста неизмирених дуговања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво