Добра само статистика

Цене прехрамбених производа у Србији и Македонији најниже у региону, а највише у Хрватској, показују подаци Агенције за статистику ЕУ. Ипак, српска просечна плата од 33.500 динара не подмирује потрошачку корпу.

Док европска статистика, по којој су цене у Србији најниже у региону, говори у прилог грађанима, већина њих се, ипак, жали на цене основних животних намирница. На пијацама купују само најосновније и у минималним количинама.

Продавци сматрају да пијаца није скупа, али да нема купаца. Министар трговине Слободан Милосављевић, ипак, тврди да је Србија по ценама многих производа и даље најповољнија и да је куповна моћ грађана пристојна.

"Све оно што је у неким границама могуће да се уради, да грађани могу да имају пристојну куповну моћ и животни стандард, урађено је, а за побољшања и значајније резултате потребан је много већи раст производње, продуктивности и извоза, конкурентности привреде, а потребне су и нове инвестиције", навео је министар Слободан Милосављевић.

Док се тако нешто не догоди, већини грађана плата и даље неће бити довољна за подмиривање потрошачке корпе.

"Прави показатељ је колико килограма или литара нечега можете да купите за просечну зараду, односно пензију, па можете да видите да знатно мање можете да купите код нас него у земљама региона или ЕУ, где имају веће просечне плате и пензије", оценио је Саша Ђоговић из Центра за истраживање тржишта.

Ни статистички најниже цене у региону не могу сви да искористе на исти начин, јер је Србија и даље земља великих економских разлика.

Најнижа просечна плата у Србији је око 15.000 динара, колико месечно добијају становници Владичиног Хана, док је Новобеограђанима просечна зарада три и по пута већа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво