Признање за ЕПС

ЕПС је са својом мрежом за телекомуникације добио највеће струковно признање у Америци. Оптичким каблом повезани су сви најважнији електроенергетски објекти у Србији, а ЕПС-у планирају да своју телекомуникациону мрежу једнога дана и комерцијализују.

За телекомуникациону мрежу Електропривреда Србије је недавно добила највеће струковно признање у Америци. Тим ЕПС-ових стручњака кренуо је у посао пре 8 година. Данас има изграђену најсавременију телекомуникациону инфраструктуру за пренос пословних и техничких података.

Та мрежа може да донесе и значајан приход јер друге земље оптичке каблове енергетских предузећа користе и у комерцијалне сврхе.

Оптичким каблом повезани су сви најважнији електроенергетски објекти у Србији, од копова угља, хидро и термоелетрана до управљачкких система.

Са 4,5 хиљада километара дугим оптичким каблом покривена је читава земља, а следи, кажу, и регонално повезивање. У ЕПС-у планирају да своју телекомуникациону мрежу једнога дана и комерцијализују, дајући је у закуп.

"Ми смо створили услове, да можемо, када наш власник држава одлучи, да се појавимо на слободном телекомуникационом тржишту са вишком наших телекомуникационих капацитета", рекао је Славољуб Лукић из ЕПС-а.

"Имамо студије које показују да то може да буде значајан приход Електропривреди из тог домена", рекао је Лукић.

У Републичкој агенцији за електронске телекомуникације кажу да имају задатак да прате и извештавају о развоју телекомуникационих мрежа наших јавних предузећа, Електромреже Србије, Железница, НИС-а, а посебно ЕПС-ове, с обзиром на обим већ изграђене инфраструктуре.

Милан Јанковић, извршни директор РАТЕЛ-а, сматра да је неопходно да се у наредном периоду што пре, почне коришћење те мреже, јер она са својим перформансама може да помогне развоју тржишта телекомуникација у Србији.

"Поступак либерализације и конкуренције на пољу телекомуникација је баш омогућио коришћење инфраструктуре и такозваних алтернативних оператора, пре свега инфраструктурних система у земљама западне Европе", рекао је Јанковић.

ЕПС је за телекомуникациону мрежу добио и највеће струковно признање у свету. Америчка телекомуникациона организација УТЦ, први пут је једну своју престижну награду доделила некој страној копанији.

Стручњаци оцењују да ЕПС-ов тим, који је радио пројекат, у рукама има оскара за мрежу телекомуникација.

"На конгресу у Индијанаполису у мају ове године они су брендовали мреже које су урађене у свету и нашу су рангирали као другу најбољу у свету, реализовану са најбољим технологијама, са врло успешним решењима", рекао је Славољуб Лукић.

Тај посао Електропривреду је коштао око 50 милиона евра,што је и до три пута мање новца- колико су неке друге земље издвајале за такве пројекте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара