Припреме за изградњу "кинеског" моста

Потписан уговор о изради техничке документације, за изградњу моста Земун-Борча. Главни пројекат биће завршен до краја године, а изградња моста почиње у пролеће 2011. године.

Представници Саобраћајног института ЦИП и кинеске компаније ЦРБЦ потписали су у Београду уговор о изради техничке документације за изградњу моста Земун-Борча, најављујући да ће главни пројекат бити завршен до краја године.

Уговор су потписали генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић и председник ЦРБЦ Ђанху Џанг.

Игњатовић је подсетио да је у јануару ове године ЦИП потписао са кинеском компанијом предуговор за израду техничке документације, који обухвата израду идејног и главног пројекта, додајући да је идејни пројекат већ урађен са партнерима из Кине.

Он је је рекао Танјугу да су ЦИП и ЦРБЦ већ започели израду главних пројеката за мост Земун - Борча, који ће бити дугачак 1.507 метара, још осам мањих мостова и приступне саобраћајнице у дужини од 21,5 километара аутопута.

"До краја ове године, а можда и пре завршићемо главне пројекте за све мостове и саобраћајницу и добити позитивну клаузулу техничке контроле", навео је Игњатовић.

Нагласио је да припремни радови могу да почну одмах, а већи радови од пролећа 2011. године. Игњатовић је додао да је пословна тајна вредност данас потписаног документа са ЦРБЦ, која је највећа кинеска компанија за пројектовање и изградњу објеката.

Џанг је изјавио да ЦРБЦ има 45 подружница широм света и да ће на основу данас потписаног уговора основати још једну у Београду.

"Ово је први заједнички пројекат са ЦИП - ом и надамо се да ће их бити још", навео је, истичићи да је председник Србије Борис Тадић јуче предложио наставак сарадње и на другим инфраструктурним пројектима у Србији.

Радови на изградњи почеће средином априла 2011, а рок за изградњу моста је три године.

Тадић и председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ву Бангуо положили су јуче у Земуну камен темељац за Мост пријатељства Кине и Србије, који ће повезивати обале Земуна и Борче и оценили да ће тај инфраструктурни објекат бити симбол повезаности две државе и народа.

Председник Србије је, обраћајући се званичницима Србије и Кине, изјавио да изградња Моста пријатељства представља нови модел инфраструктурних радова у Србији и још један материјални доказ великог пријатељства и блискости култура и народа Србије и Кине.

Уговор о изградњи моста, чија је вредност 170 милиона евра, потписали су средином априла у Београду министарка за НИП Верица Калановић, градоначелник Београда Драган Ђилас и представници кинеске компаније ЦРБЦ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара