Расте задуженост грађана

Грађани Србије крајем јуна дуговали су банкама 16,2 одсто више новца него на почетку године. Највећи раст имали су кредити за рефинансирање.

Удружење банака Србије саопштило је да су грађани Србије на крају јуна дуговали банкама по основу кредита 461,48 милијарди динара, што је 16,2 одсто више него на почетку године, показују.

У првој половини године највећи раст имали су кредити за рефинансирање обавеза. Ти кредити су забележили повећање од 29,6 одсто, тако да су на крају јуна достигли суму од 41,63 милијарди динара.

Следе потрошачки кредити са растом од 26,2 одсто и сумом од 34,43 милијарди динара, док су стамбени и кредити за адаптацију забележили повећање од 16,9 одсто, на 254,57 милијарди динара.

Пољопривредни кредити су у првом полугодишту имали раст од 10,5 одсто, на 24,3 милијарде динара, а готовински кредити раст од 8,8 одсто, на 106,54 милијарди динара.

Само током јуна задуженост грађана Србије по банкарским кредитима повећана је за 5,1 одсто у односу на мај.

Највећи раст током јуна имали су потрошачки кредити, који су забележили повећање од 7,3 одсто, а следе стамбени кредити са растом од 5,3 одсто.

Готовински кредити повећани су током јуна за 4,8 одсто, кредити за рефинансирање забележили су раст од 4,5 одсто, а пољопривредни кредити раст од 2,4 одсто.

Кашњење становника Србије у отплати кредита веће је од два месеца. У првој половини године повећано је са 3,2 на 3,4 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара