Мајстори спремни за Мастер

Недавно усвојеним Мастер планом за транспорт, само у путеве предвиђено је да се инвестира 13,7 милијарди евра. Очекивања домаћих путара су велика, па се спремају за повећан обим посла.

У Влади много очекују од недавно усвојеног Мастер плана за транспорт, вредног 22 милијарде евра, јер предвиђене послове виде као природни план изласка земље из кризе.

За домаће путаре дилеме нема, у најављеној изградњи путева виде шансу. Кажу, спремни су за тендере које Влада расписује.

Рачунају да ће упослити и раднике и механизацију, како за земљане тако и за асфалтне радове. За радове на Коридору 10 и Коридору 11, у околини Суботице и Лајковца, поред постојећих, већ отварају нове асфалтне базе.

"Број база и на северном коридору и на деоници Лајковац биће довољне да све потребе за асфалтом покријемо на тој територији", рекао је генерални директор ЈП "Путеви - Ужице" Милан Бојовић.

Да би асфалт што дуже трајао приоритет им је, кажу, набавка квалитетног битумена, посебно оног за завршни асфалтни слој, такозваног полимера.

Прошле године, истичу, нису могли да га купе код НИС-а, па су увозили, највише из Мађарске. У Рафинерији Панчево објашњавају да је процес производње такав да производе или битумен или мазут.

За НИС је, кажу, знатно повољније да тржишту понуди веће количине битумена.

Директорка Рафинерије нафте Панчево Љубица Симић каже да је капацитет рафинерије 230 хиљада тона путног битумена у сезони, што би, према њеним речима, могло да буде довољно да се покрију све потребе до краја године.

Домаћи путари тврде да, и по квалитету и по роковима, могу да прате захтеве тржишта, али напомињу да је важно да им се радови и сировине плаћају на време.

Почетком године, Предузеће за путеве "Београд", "Планум" и "Путеви - Ужице" направили су и конзорцијум, како би на тендерима били конкурентнији странцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара