Шкундрић у Тирани

Економски односи Србије и Албаније треба да буду интензивнији, а посебно у области енергетике, рекао министар Петар Шкундрић током посете Тирани. Шкундрић се састао са премијером Албаније Салијем Беришом и министром енергетике Дританом Прифтијем.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић разговарао је у Тирани о економској и енергетској сарадњи са премијером Албаније Салијем Беришом и албанским министром економије, трговине и енергетике Дританом Прифтијем.

Шкундрић и Бериша су у изјавама оценили да су разговори били конструктивни, упркос једном од важних питања које оптерећује међусобне односе Србије и Албаније, а то је питање Косова и Метохије.

Министар је рекао да су разговори протекли у конструктивној и пријатељској атмосфери и да је неопходно да Србија и Албанија интензивирају економске односе на свим нивоима, а посебно у области енергетике.

Шкундрић је оценио да би партнерски и стратешки односи између Србије и Албаније убрзали процес интеграција двеју земља у ЕУ и допринели политичкој стабилности у региону и Европи.

Министар је додао да је разговарано о питањима која се односе на електроенергетику, гасни и нафтни сектор и гасну инфраструктуру.

Бериша је изјавио да је посета министра Шкундрића политички важна, али да се њен значај огледа и у другим областима.

"Као што смо се са председником Србије Борисом Тадићем договорили, ми смо решени да ојачајмо сарадњу са Србијом на свим пољима, упркос проблемима који постоје између две земље који се односе на Косово и Метохију и у оквиру којих имамо различите ставове", рекао је Бериша.

Бериша је истакао да је охрабрен вољом коју је видео са српске стране и истакао да ће сарадња у области енергетике, која је изузетно важна за две земље, допринети и другим облицима економске сарадње.

Одговарајући на питање да ли је Албанија заинтересована да се повеже на Коридор 10, Бериша је рекао да је та земља заинтересована за сваки коридор у региону.

Меморандум о економској сарадњи

После састанка двојице министара енергетике Шкундрић и Прифти су да је посета министра Шкундрића Тирани плодоносна и конструктивна и да је протекла у пријатељским разговорима о привреди две земље, са акцентом на област енергетике.

Двојица минситара су најавила да ће наредних месеци бити потписан Меморандум о економској сарадњи Србије и Албаније, до чега ће доћи приликом посете Прифтија Београду и истакли да ће тај документ бити основа за даље проширење економске сарадње две земље.

"Иако је ово наш први сусрет, разговарали смо отворено, што указује на потребу да наше земље треба да интензивирају сарадњу у свим областима економије, а енергетика има најзначајније место у тој сарадњи", рекао је Шкундрић.

Шкундрић је истакао да би Србија и Албанија требало да имају низ заједничких пројеката у области енергетике и да буду носиоци регионалних пројеката значајних и за неке треће земље и за Европу у целини.

"Наши потенцијали у економској сарадњи су десетине пута већи од оних који се тренутно одвијају између Србије и Албаније", рекао је Шкундрић и додао да би будућа економска сарадња требало да допринесе и бољој културној сарадњи и подизању пријатељских односа између две земље.

Шкундрић је албанским колегама пренео да Србија планира да у наредних пет до седам година постане лидер у региону у области енергетике и додао да би Србија и Албанија требало заједно да учествују у изградњи гасне инфраструктуре, која ће допринети бољем повезивању две земље.

"Разговарали смо како да изградимо међусобну сарадњу која ће бити на добробит обе земље и идентификовали смо у којим областима желимо боље да сарађујемо у будућности, као што су енергетика, путна инфраструктура и друго", рекао је Прифти.

Прифти је поручио да су српске инвестиције добродошле у све привредне области у Албанији и додао да је та земља заинтересована за гасне интерконекције са Србијом те да ће размотрити ту понуду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара