Ускоро изградња јефтиних станова

Тендер за изградњу 5.000 јефтиних станова на простору касарне "Степа Степановић" на Вождовцу биће убрзо расписан, изјавио министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић, најављујући сличне пројекте и у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

Министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић најавио да ће врло брзо бити расписан тендер за изградњу око 5.000 јефтиних станова на простору београдске касарне "Степа Степановић" и да би радови требало да почну крајем августа или почетком септембра.

"Тај пројекат се сада финализује, улази у своју завршну фазу што се тиче урбанистичког планирања. Очекујемо пројекат веома брзо и да радови на изградњи зграда почну крајем августа или почетком септембра", рекао је Дулић агенцији Танјуг.

Министар је рекао да у овом тренутку Грађевинска дирекција Србије спроводи процедуре које се тичу обезбеђивања финансирања пројекта.

"Намера нам је да то пре свега раде домаћи извођачи и да ти станови буду продати што је пре могуће. То је фантастична локација, станови ће бити предивни, радиће се од квалитетних материјала, биће продавани од познатог купца, легални, укњижени и оно што је важно - њихова цена ће бити максимално 1.290 евра по квадрату", истакао је Дулић.

Министар је навео да су у многим градовима грађевинска предузећа ушла у поступке за добијање могућности финансирања изградње јефтиних станова и да ће њихова градња почети у наредним недељама и месецима, као и да ће прво градилиште бити отворено у Обреновцу.

"У сваком случају имамо пара и позивамо сваког ко хоће да гради да се прикључи томе", поручио је Дулић.

Министар Дулић је рекао да је у припреми, у сарадњи са Министарством економије, још неколико локација на којима ће се градити по истом моделу као што ће бити на простору касарне "Степа Степановић" и додао да се преговара са Војском да се сличне локације понуде и у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

Министарству одбране и Војсци Србије требало би, по уговору са Грађевинском дирекцијом Србије, да припадне 21 одсто изграђених површина на простору касарне на Вождовцу односно око 52.500 квадратних метара.

Криза посебно погодила тржиште некретнина

Дулић тврди да је грађевинска индустрија у Србији у кризи пре свега због светске финансијске кризе и великих проблема у финансирању нових пројеката, лоше ситуације на тржишту некретнина, дуговања и других проблема.

Министар је навео и да су планирани разговори са више министарстава да се ове године у оквиру подршке грађевинској индустрији почне реновирање или изградња спортских објеката, болница и школа.

"Дакле, стојимо на располагању сваком ко је спреман да инвестира у различите објекте, само да нам грађевина крене. Хоћемо да помогнемо свакоме ко хоће да ради", нагласио је министар.

Говорећи о издавању грађевинских дозвола у Београду, Дулић је рекао да увек постоје проблеми због прилагођавања администрације новим законима.

Министар Дулић истакао да без обзира на то Закон о планирању и изградњи функционише на територији целе земље.

"Ми сваког дана пратимо број издатих дозвола и можемо да кажемо да је у Београду издат значајан број локацијских дозвола, да се сада налазе у поступку пројектовања и да ћемо сигурно врло брзо имати прве грађевинске дозволе", навео је Дулић.

Министар је позвао све заинтересоване да искористе могућност етапне градње, која подразумева да се на основу локацијске дозволе и техничког овереног пројекта конструкције, без чекања на друга документа, може ући у градилиште и почети градња скоро до кровне конструкције иако још није добијена грађевинска дозвола за цео објекат.

Дулић је додао и да су све локалне самоуправе дужне да омогуће етапну градњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара