Бразил искористио кризу

Због политичке и економске стабилности и огромног природног богатства, странци улажу у Бразил без страха. Од сваких стотину долара страног капитала инвестираних у Јужну Америку, осамдесет заврши у Бразилу. Држава позајмљује и ММФ-у.

Деценија иза нас у знаку је четири државе чије се економије брзо развијају. Ако квартет у саставу Бразил, Русија, Индија и Кина настави истим темпом, до краја следеће деценије постаће неприкосновена економска сила и мењаће однос снага у свету, оцењују стручњаци.

Организација за економски развој и сарадњу управо је прогнозирала да ће и у следећој години економије БРИК-а, како им је кумовао главни економиста "Голдман Сакса", Џим О Нил, порасти за пет до готово 10 одсто.

Када се каже Бразил, прво се помисли на плаже, карневал, кафу и добар фудбал. Реч је заправо о јужноамеричком економском џину за чије се стратешко партнерство отимају и Вашингтон и Брисел. Због политичке и економске стабилности и огромног природног богатства, странци улажу без страха. Од сваких стотину долара страног капитала инвестираних у Јужну Америку, осамдесет заврши у Бразилу.

"Бразил данас доживљава магичне тренутке када је реч о економији", рекао је председник Бразила Луиш Инасио Лула де Силва.

Девизне резерве нарасле су на рекордних 240 милијарди долара. Док су многе земље тонуле у дугове, Бразил је ММФ-у позајмио десет милијарди долара.

"За бразилску економију није питање како да одржи раст, већ како да управља њиме, а да не дође до прегревања економије", рекао је генерални директор ММФ-а Доминик Штрос Кан.

Бразил се готово без последица провукао кроз прошлогодишњу кризу, а Организација за економску срадању и развој предвиђа ове године раст од 6,5 одсто. Пад извоза због мање тражње на кризом уздрманом светском тржишту надокнађен је повећањем домаће потрошње, јер се добром социјалном политиком још тридесет милиона људи издигло изнад границе сиромаштва.

Бразил спреман да сарађује са Србијом 

Док су широм света људи масовно остајали без посла, запослено је још милион Бразилаца. Многи од њих хлеб зарађује у етанолском програму - масовној преради шећерне трске у етанол, као замени за бензин, на основу које је земља прогласила потпуну енергетску независност.

То је само једна од области у којој је Бразил спреман да сарађује са Србијом, али засад нема већих помака.

"Пословни људи не воле несигурност и ако осете да могући партнер има проблема, одлазе другде. Контаката има, јер бразилске компаније овде могу да искористе предност ваших уговора о слободној трговини са земљама ЦЕФТЕ и Русијом, па би Србија могла да буде нека врста пролазне станице за нашу робу. И даље верујем да има и много могућности за извоз српске робе у Бразил и он последњих година расте", каже Данте Коељо да Лима, амбасадор Бразила.

Прошле године смо, међутим, на бразилско тржиште од 200 милиона људи, извезли робу за непуних 700.000 долара, па је Дејан Рамбо Петковић и даље наш најбољи извозни производ.

"Оно на чему ми радимо је подизање капацитета домаћих произвођача да задовоље та захтевна тржишта. Није довољно да имамо производ који је довољно добар, већ је потребно да имамо у броју јединица које су потребне за таква тржишта", рекао је Александар Милорадовић из Агенције за страна улагања СИЕПА.

Контакте српских и бразилских пословних људи олакшаће и најављено укидање виза. Србија би много добила и туристички, јер сваке године у Европу дође више од два милиона Бразилаца.

Обично обиђу неколико земаља и међу највећим су трошаџијама, констатовала је Европска комисија за путовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара