Настављају се преговори са "Ситигрупом"

Преговори са конзорцијумом "Ситигруп", понуђачем на тендеру за избор финансијског саветника при продаји државног дела "Телеком Србија" биће настављени наредне седмице, рекла министарка за телекомуникације Јасна Матић.

Министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић најавила је да ће преговори са конзорцијумом ''Ситигруп глобал маркетс'', јединим понуђачем на тендеру за избор финансијског саветника при продаји државног дела ''Телеком Србија'', бити настављени наредне седмице.

Матићева је рекла да ће прво ''Ситигруп" морати да отклони техничке пропусте који постоје у понуди за финансијског саветника, а онда следе преговори.

"Ситигруп'' ће морати да поднесе нову документацију, а затим ће се "у поступку директних преговора расправљати о цени и условима пружања услуга", рекла је Матићева после свечаног отварања четврте Српске информатичке олимпијаде у Привредној комори Србије.

Влада Србије обуставила је поступак избора финансијског саветника на препоруку Комисије за јавне набавке, јер једини понуђач на тендеру "Ситигруп" није испунио формалне услове тендера.

По истеку рока од осам дана за подношење захтева за заштиту права против ове владине одлуке, биће настављен поступак јавне набавке позивањем понуђача да исправи технички део понуде.

Влада Србије раније је објавила да намерава да прода половину од укупно 80 одсто акција које поседује у "Телекому Србије", односно 40 одсто.

Преосталих 20 одсто акција је у власништву грчке компаније ОТЕ, у којој "Дојче телеком" има 30 одсто капитала.

Оштра конкуренција

Матићева је оценила да египатски оператор ''Ораском телеком'' има веома реалне шансе да победи на тендеру за продају државног дела акција компаније ''Телеком Србија''.

Говорећи о јучерашњем састанку са министарком за међународну сарадњу Арапске Републике Египта Фејзом Абу ел Нагом, Матићева је навела да је египатска министарка пренела интересовање њиховог водећег оператора ''Ораском телекома'' да постане присутан на нашем тржишту, првенствено кроз процес куповине ''Телекома''.

''Мислим да је њихова намера заиста озбиљна. 'Ораском' је озбиљна фирма и ми можемо само бити задовољни што ће постојати оштра конкуренција при куповини нашег националног оператора'', нагласила је министарка.

Власник 'Ораском телекома' је пре два месеца, приликом посете египатске привредне делегација Београду, изнео своју намеру да учествује на тендеру, подсетила је Матић и додала да је он тада нагласио како "овај пут неће дозволити да га неко други победи као што му се десило када је учествовао на тендеру за продају 'Мобтела' када је 'Теленор' понудио већу цену''.

Према њеним речима, Египат је постигао успех у развоју информационих и комуникационих технологија, а 'Ораском' је значајна компанија која присуствује у великом броју земаља, између осталог у Италији и Грчкој.

"Поред 'Ораском телекома'' и 'Дојче телекома' о коме се највише прича, за куповину државног дела акција компаније 'Телеком Србија', заинтересовани су и други оператери као што је турски 'Турк' или шпанска 'Телефоника'", рекла је Матићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара