Флексибилан курс за стабилност

Министар економије Млађан Динкић очекује стабилизацију курса, уз напомену да су девизне резерве Србије стабилне и да износе око 11 милијарди евра. Политика флексибилног девизног курса допринела ублажавању ефеката глобалне кризе, изјавио вицегувернер Бојан Марковић.

Уз напомену да су девизне резерве Србије стабилне и да износе око 11 милијарди евра, министар економије Млађан Динкић изјавио је да очекује стабилизацију курса. Динкић наводи да је сада у банкама 500 милиона евра више него пре кризе.

"Централна банка има политику флексибилног курса. Дакле, пре свега жели да стимулише извоз и у том смислу не интервенише уколико нису велике осцилације курса. Пре неки дан су интервенисали са 100 милиона евра и зауставили раст курса", објаснио је министар. 

После јучерашњег споразума са ММФ-ом, Динкић верује да ће се курс у наредном периоду стабилизовати.

"Захваљујући политици флексибилног курса у првом кварталу ове године повећан је извоз Србије за 15 одсто у односу на исти период прошле године. Оваква политика курса даје резултате и очекујемо да ће ове године вредност извоза бити на нивоу пре кризе", рекао је Динкић.

Како је проценио, раст бруто домаћег производа у овој години биће око два одсто, иако је Међународни монетарни фонд смањио процену на 1,5 одсто јер су показатељи у марту и априлу бољи него у прва два месеца ове године.

Министар је рекао и да ће дефицит бити око 4,8 одсто, уместо планираних четири одсто.

Процене раста ММФ-a и НБС усклађене 

Вицегувернер Народне банке Србије Бојан Марковић изјавио је да је ревидирање раста привреде Србије од стране Међународног монетарног фонда са два на 1,5 одсто у овој години и са четири на три одсто у 2011. години, у потпуности у складу са пројекцијама у недавно објављеном Извештају НБС о инфлацији за 2010. годину.

"Дакле, у 2010. години очекујем спор опоравак, али ипак опоравак", рекао је Марковић и сагласио се са оценом ММФ-а да је политика флексибилног девизног курса НБС делимично допринела, слично као и у земљама из окружења које су је примењивале, ублажавању негативних ефеката глобалне економске кризе.

Марковић је предочио да је светска економска криза врло јасно показала да су земље европског региона са флексибилним девизним курсом имале много мањи пад бруто домаћег производа и много умеренији раст незапослености, него државе са фиксним девизним курсом.

"У наредноим периоду, као и у прошлости, НБС ће наставити да спречава претеране дневне флуктуације девизног курса и да обезбеђује несметано функционисање девизног тржишта, онда када је промет на девизном тржишту мали", најавио је вицегувернер централне банке и додао да НБС за то има сасвим довољно средстава.

Марковић је нагласио да се НБС никада неће трудити да очува било који ниво девизног курса, без обзира да ли је то неки висок, или неки низак ниво.

"Очекујемо да ће се наш основни циљ остварити, а то је инфлација од шест, плус-минус два процента, на крају 2010. године, и 4,5 плус-минус 1,5 процента, на крају 2011. године", поручио је вицегувернер централне монетарне институције у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво