Висока цена исландског вулкана

"Вулканска криза" коштала светску економију пет милијарди долара. Највећа штета авио-саобраћају, посредна штета трговини и туризму.

Затварање ваздушног простора Европе због ерупције вулкана на Исланду нанело је светској економији штету од пет милијарди долара, наведено је у најновијем извештају компаније "Ербас".

Истраживање које је спровела компанија "Оксфорд економикс", специјализована за економске прогнозе, показало је да је прва седмица "вулканске кризе" коштала светску економију 4,7 милијарди долара. Следећа обустава приближно 5.000 летова у периоду до 24. маја повећала је ту суму још пет одсто.

По речима директора "Оксфорд економикса" Адријана Купера, вулкански пепео није нанео штету само путницима и авиокомпанијама, већ је посредно погодио и трговину, инвестиције, туризам и производњу.

У Европи је, према процени стручњака, у седмици од 15. до 21. априла обављено 100.000 летова (53 одсто) мање него претходне седмице. Чист губитак сектора авиопревоза износио је 2,2 милијарде долара, док су губици путника, који нису могли на време да отпутују, процењени на 1,6 милијарди долара.

Током прве седмице "вулканске кризе", када је европски ваздушни простор био практично потпуно затворен, губици земаља у Америци су износили 957 милиона долара, у Азији 517 милиона долара, у Европи 2,632 милијарде долара, на Блиском истоку 591 милион долара, указано је у извештају.

Према подацима британских метеоролога, ерупција вулкана Ејафјалајокул сa избацивањем пепела окончана је 23. маја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво