Неосновано повећање путарина

Пре одлуке о поскупљењу путарине у Србији треба прикупити информације о ценама у окружењу, саопштило Министарство за инфраструктуру. Предузеће "Путеви Србије" затражило од Владе повећање путарине за 11 одсто и то за све категорије возила.

Предлог "Путева Србије" да се подигне цена путарине у Србији за 11 одсто за све категорије возила није довољно образложен, изјавио је министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, истичући да "није добро да дижемо цену ако у окружењу цена путарине није слична или барем иста".

"Данас очекујем тачну информацију колике су цене у окружењу, али сигурно још увек те цене нису више од наших, па према томе нема логике да и ми дижемо цену путарине", рекао је Мркоњић агенцији Танјуг.

Министарство за инфраструктуру је данас саопштило да "прво треба комплетирати информације о ценама путарина у окружењу па онда донети одлуку о евентуалном поскупљењу код нас".

"Неопходна је и анализа шта доноси као крајњи ефекат поскупљење. То су осетљиве ствари и не треба о њима одлучивати исхитрено", наведено је у саопштењу.

Управни одбор "Путеви Србије" усвојио је одлуку о поскупљењу путарине у Србији за 11 одсто и то за све категорије возила, а коначну реч о поскупљењу треба да донесе Влада Србије, речено је јуче у том јавном предузећу.

Нови ценовник ће ступити на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Са повећањем износа путарине од 11 одсто, просечна цена путарине за путнички аутомобил износиће 0,036 евра по километру.

У јавном предузећу "Путеви Србије" истичу да ће путарина у Србији по километру и после поскупљења од 11 одсто, бити нижа за око 28 одсто, у односу на цену путарине у Хрватској, на пример, где путарина износи 0,05 евра по километру.

Разлог за поскупљење путарине, како тврде у "Путевима Србије" је то што је у фебруару прошле године дошло до снижења путарине за возила са страним регистарским ознакама у просеку за 40 одсто, чиме је извршено изједначавање путарине за возила са домаћим и страним регистарским ознакама.

То изједначавање цена путарине, како је наведено, изазвало је негативне ефекте пада прихода од путарине у 2009. години за 3,4 милијарде динара.

Укупан број возила која су прошла кроз наплатне станице у прва четири месеца прошле године, како наводе, износио је 8.269.165, док је у истом периоду 2010. године укупан број возила био 9.114.977, што представља разлику од 845.812 возила.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво