"Панасоник" гради фабрику у Свилајнцу

Јапанска компанија "Панасоник" почеће у октобру производњу у Свилајнцу, а у плану су инвестиције вредности 15 милиона евра.

Јапанска компанија "Панасоник",  у мају 2012. године, почеће израдњу фабрике халогених расветних тела у Свилајнцу, у коју ће инвестирати 15 милиона евра, најавила је на конференцији за штампу председница те општине Горица Димчић Тасић.

Реч је о првој "Панасониковој" фабрици на Балкану и највећој у Европи, која ће се простирати на 18.000 квадратних метара и запослиће 300 радника. Јапанци су резервисали укупно пет хектара индустријске зоне, објаснила је Димчић Тасић.

"Панасоник" у Свилајнац долази на парепоруку немачке фабрике "Реум" која у том граду подиже фабрику пластичних делова за аутомобиле и са којом је потписала предуговор о отварању погона за производњу ЛЕД диода.

Производња ће почети у изнајмљеним погонима, октобра ове године, где ће бити ангажовано 50 радника.

Димчић Тасић је рекла да је "Реум" почетком ове године наставио изградњу свог погона, који је започет 2008, па прекинут због кризе и у којем ће у септембру бити запослено 120 раника, који су сада на обуци у Немачкој, а укупно ће их бити запослено 300.

Према њеним речима и аустријски ПОР најавио да ће у сарадњи са домаћом фирмом "Констрактив трејд" изградити фабрику за производњу бетонских прагова за железнице, који ће се у потпуности извозити.

Свилајнац привлачан за инвеститоре

Констатујући да Свилајнац све успешније привлачи инвеститоре, она је подсетила да је потписан и уговор са израелско-швајцарском фирмом "Тристан фреш" која је већ на закупљеном земљишту произвела 70 тона корнишона и још 290 тона, у кооперацији са домаћим произвођачима.

Сада намерава да до краја године изгради дитрибутивни центар и погон за прераду воћа и поврћа у којем ће запослити 30 радника.

У тај град дошла је и фирма "Глобус свимес" - за прераду меса, која ће до краја године запослити 65 радника, а укупно 130.

За Свилајнац је значајна и инвестиција израелске компаније "Грин онли" која је уложила 350.000 евра у набавку 1,5 милиона садница зачинског биља, које је посађено на три хектара.

Председница општине је рекла да су инвеститоре успели да привуку тако што су им обезбедили врло повољне бенефиције - бесплатно земљиште на 99 година, ослобађање од локалне таксе у року од три године и максимално скраћен рок за издавање дозвола за почетак градње, који је смањен на само месец дана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво