Смањењем акциза до већег промета

На пумпама компаније "Лукоил-Беопетрол" снижена цена дизела Д-2 за око три динара по литру. Неочекивано низак приход од наплате свих акциза од почетка године, поново покренуо питање смањења акциза на нафтне деривате.

Нафтна компанија "Лукоил-Беопетрол" снизила је цене дизела Д-2 за око три динара по литру на свим бензинским пумпама те компаније. Тренутно цена тог дизел горива износи 102 динара по литру.

Цена дизела Д-2 снижена је са циљем повећања промета тог горива на својим бензинским станицама, наводи се у саопштењу те компаније.

Податак Пореске управе да је приход од наплате свих акциза од почетка године, на месечном нивоу мањи до 800 милиона динара поново је покренуо питање смањења акциза на нафтне деривате.

Иако је промет деривата смањен 20 одсто, у министарству финансија тврде да су приходи од акциза на гориво, у првом тромесечју око 5 одсто већи него у истом периоду прошле године.

Грађани у пограничним местима већ месецима гориво купују у Босни и Херцеговини или у Бугарској јер су деривати у тим земљама јефтинији око 10 одсто.

Смањење притиска на цене производа и услуга 

Акцизе са ПДВ-ом чине 60 одсто цене једне литре бензина. Економисти сматрају да би смањење акциза и јефтиније гориво повећало промет деривата и смањило притисак на цене других производа и услуга.

Професор Економског факултета у Београду Ђорђе Ђукић, каже да би смањење акциза смањило инфлаторни притисак у економији и на тај начин би се решио базни проблем, а то је да буџет више приходује наредних месеци логиком веће потрошње.

У току су преговори Владе са ММФ-ом, а министарство финасија раније је најавило да ће питање смањења акциза предочити мисији.

Стручњаци сматрају и да је најприхватљивије да се смање акцизе на бензин и дизел горива, а повечају на нафтни течни гас.

У ситуацији када динар слаби према евру, стручњаци сматрају да ће се држава тешко одлучити на тај корак.

Иван Николић са Економског института каже да у овом тренутку, имајући у виду смањење у бужету и притиске који долазе у виду расхода које сада треба исфинасирати, апсолутно не види простора за смањење акциза.

Осам одсто средстава у државној каси потиче од акциза на гориво. Прошле године по том основу приход је износио 59,3 милијарде, а ове године планирано је да буде 65,5 милијарди динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво