Рекордно ниска вредност динара

Оптимални ниво курса био би од 100 до 105 динара за један евро, сматра економиста Мирослав Здравковић уз оцену да би враћање курса на 99 или 98 динара за евро било "страшно за макроекономски систем."

Вредност динара опет је рекордно ниска. И поред интервенције Народне банке Србије курс је у односу на јучерашњи већи 27 пара, па евро данас вреди 102, 50 динара. Динар је ове године био најјачи 4. јануара, када је званични курс био 95,9 динара за евро.

Стручњаци оцењују да је курс слика целокупног стања у привреди и да су већи извоз и више инвестиција једини начин на који се може постићи стабилан курс.

Економиста Мирослав Здравковић оценио је да би оптимални ниво курса био од 100 до 105 динара за један евро и оценио да макроекономски показатељи указују да евро не може знатно више да ојача у односу на домаћу валуту.

Гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије, Здравковић је навео да извоз расте по стопи од 15 одсто, а увоз се смањује по стопи од пет одсто, да се трговински дефицит смањује и да је систем у равнотежи, а да су у априлу појачани и порески приходи.

Оценио је да је створена непотребна паника у јавности када су у питању кретања на девизном тржишту.

Здравковић сматра да би било лоше, уколико би се курс динара, после нивоа који је достигао, напрасно у року од два или три дана вратио на ниво од 99,5 или 100 динара за евро.

Оценио је и да би враћање курса на 99 или 98 динара за евро било "страшно за макроекономски систем."

Постоје сајтови на којима се може пратити трговање динаром у иностранству и на пример, крајем прошлог дана вредност евра је била испод 101 динара, што указује на то да су "ово неки шокови који се непотребно догађају", рекао је Здравковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво